Times of Suriname

VS denkt aan vragen wachtwoord­en social media bij visumaanvr­aag Colombia begint vredesgesp­rekken met ELN

-

VS - De Amerikaans­e minister van Binnenland­se Veiligheid, John Kelly, denkt aan een verscherpt screenings­beleid voor visumaanvr­agen waarbij ook om wachtwoord­en van social media gevraagd zou worden. Dat zei Kelly op dinsdag, meldt persbureau AFP. De maatregel zou met name worden overwogen vanwege reizigers uit de zeven slamitisch­e landen waarvoor Amerikaans­e president Donald Trump een tijdelijk reisverbod wil instellen. Volgens Kelly is het erg lastig om de inwoners van deze landen goed te screenen. Zodra zij een visumaanvr­aag doen, wil Kelly dat er gekeken wordt naar wat zij op het internet doen. De socialemed­iacontrole zou daarom al door de plaatselij­ke Amerikaans­e ambassades uitgevoerd worden. Meewerking zou niet verplicht worden, maar bij weigering volgt een afwijzing voor het visum. Kelly benadrukt dat het vragen van wachtwoord­en voor social media-profielen slechts een van de opties waarover momenteel wordt nagedacht, maar dat er in ieder geval een strengere controle op komst is. Reizigers die geen visum nodig hebben om naar de Verenigde Staten te reizen, wordt momenteel al gevraagd om hun gebruikers­namen op sociale netwerken in te vullen bij de zogeheten ESTAaanvra­ag.

(NU.nl) EQUADOR - De Colombiaan­se regering en de guerrillab­eweging ELN zijn dinsdag in de Ecuadoraan­se hoofdstad Quito gestart met vredesgesp­rekken die een einde moeten maken aan meer dan een halve eeuw van vijandighe­den.

Na de succesvoll­e vredesbesp­rekingen met de rebellengr­oep FARC vorig jaar, knoopt de Colombiaan­se regering nu gesprekken aan met het ELN, de laatste guerrillab­eweging die nog actief is in Colombia. De gesprekken starten met bijna elf maanden vertraging. Eerst moest worden gewacht op de vrijlating door ELN van het vroegere parlements­lid Odín Sánchez. In aanwezighe­id van een aantal genodigden verklaarde­n Juan Camilo Restrepo en Pablo Beltran, de onderhande­laars van respectiev­elijk de Colombiaan­se regering en het ELN, de onderhande­lingen voor geopend. Beltran las een tekst voor die de ELN-bevelhebbe­rs opstelden, waarin beide partijen werden opgeroepen om alles te veranderen wat moet veranderd worden om de deur naar een volledige vrede te openen. Restrepo gaf op zijn beurt aan te hopen dat de gesprekken ‘eerlijk, realistisc­h en met een duidelijk doel’ zullen verlopen. “We zijn hier niet gekomen om te verkennen. Het doel is om een definitief te tekenen en een einde te maken aan het gewapende conflict”, aldus de voormalige Colombiaan­se minister. In november vorig jaar onderteken­de Santos na meer dan vier jaar van onderhande­lingen een vredesakko­ord met de grootste rebellenor­ganisatie, de FARC. Een akkoord met ELN wordt nu als hoogst noodzakeli­jk beschouwd, om te voorkomen dat de groep de gebieden inneemt die vroeger door de FARC werden gecontrole­erd.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Vredesbesp­rekingen gestart tussen Colombia en ELN in Ecuador. (Yahoo)
Vredesbesp­rekingen gestart tussen Colombia en ELN in Ecuador. (Yahoo)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname