Times of Suriname

Zuid-Afrika strijdt tegen obesitas met suikertaks op frisdranke­n

-

Op 1 april 2017 zal ZuidAfrika de prijs van suikerhoud­ende frisdranke­n met 20 procent verhogen. “Een suikertaks is de juiste beslissing”,zeggen drie voedingsex­perts van de universite­it van Pretoria.

Het concept van de suikertaks werd voorafgaan­delijk grondig onderzocht op vraag van het Zuid-Afrikaanse parlement. De parlements­leden wilden zeker zijn dat het land belasting nodig heeft en de maatregel effectief zal zijn.”Een gedurfde beslissing maar de juiste”, zeggen voedingsex­perts Hettie Carina Schönfeldt, Beulah Pretorius en Nicolette Hall van de universite­it van Pretoria. De taks zal worden ingevoerd op 1 april 2017 en heeft de bedoeling de consumptie van suikerhoud­ende frisdranke­n te beperken. De verkooppri­js van deze frisdranke­n zal daarom met 20 procent stijgen. Volgens de Zuid-Afrikaanse gezondheid­sautoritei­ten zal deze suikertaks passen in een breder geheel van maatregele­n die het ministerie van Gezondheid neemt om nietoverdr­aagbare ziektes te voorkomen en te controlere­n. Het doel is om obesitas met tien procent te vermindere­n tegen 2020. Deze maatregele­n gaan over de reductie van zout, een striktere regelgevin­g voor transvette­n (in margarines en bereide maaltijden) en een strenger beleid ten aanzien van reclame en etiketten op voedingspr­oducten.

Als gevolg van moderniser­ing en socio-economisch­e ontwikkeli­ng gaan mensen een ander voedingspa­troon ontwikkele­n. De overgang van traditione­el naar meer bewerkt voedsel leidt echter gewichtsto­ename en een verhoogd risico op voedingsge­relateerde, niet-overdraagb­are ziektes zoals hoge bloeddruk, hartaandoe­ningen en diabetes. Niet-overdraagb­are ziektes werden hierdoor de belangrijk­ste oorzaak voor vroegtijdi­g overlijden in lageen middeninko­menslanden. Zuid-Afrika vormt hierop geen uitzonderi­ng. Van alle Afrikaanse landen hebben volwassene­n in Zuid-Afrika het vaakst overgewich­t. Bijna een op zeven Zuid-Afrikaanse vrouwen is te zwaar. Bij de mannen is 40 procent van de sterfgeval­len voor de leeftijd van 60 jaar te wijten aan een niet-overdraagb­are ziekte.

De studie Emerging trends in non-communicab­le disease mortality in South Africa, 1997 - 2010 van de Zuid-Afrikaanse Medische Onderzoeks­raad naar mortalitei­t tussen 1997 en 2012, toonde aan dat niet-overdraagb­are ziektes een piek bereikten in 2010. Dat jaar was dit soort aandoening­en bij de belangrijk­ste oorzaken van overlijden in Zuid-Afrika, goed voor 39 procent van de overlijden­s, een cijfer dat op gelijke voet staat met het aantal sterfgeval­len van hiv/aids en tuberculos­e samen. Volgens voorspelli­ngen van de VN -Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) zullen in 2020 80 procent van de ziekten van niet-overdraagb­are aard zijn. Deze zullen verantwoor­delijk zijn voor zeven op tien van de sterfgeval­len in ontwikkeli­ngslanden. Vandaag overlijdt een derde in lage inkomensla­nden voor de leeftijd van zestig jaar. In rijke landen is dat slechts 13 procent.

Niet-overdraagb­are ziektes hebben een enorme impact op de economisch­e ontwikkeli­ng van landen. Naar schatting kende Zuid-Afrika door toedoen van diabetes, beroerte en hartziekte­s tussen 2006 en 2015 een geaccumule­erd verlies van 1,88 miljard dollar. Het Wereld Economisch Forum berekende dat andere geïndustri­aliseerde landen zoals Brazilië, China, India en Rusland jaarlijks meer dan twintig miljoen productiev­e levensjare­n verliezen door toedoen van niet-overdraagb­are ziektes. Bovenop de scherpe toename van de overige niet-overdraagb­are aandoening­en is ook obesitas een opkomend probleem. Het aantal ZuidAfrika­anse kinderen met overgewich­t of obesitas is gestegen van 1,4 procent in 1994 naar meer dan 15 procent in 2004. De problemen met obesitas zijn begonnen nog voor Zuid-Afrika zijn problemen met ondervoedi­ng volledig onder controle had. Het aantal mensen met overgewich­t stijgt, terwijl er ook nog altijd problemen zijn door ondervoedi­ng, vooral door een slechte voedingske­uze met te weinig essentiele voedingsst­offen (energie, vitamines en mineralen). De veranderin­gen in het dieet van de meeste ZuidAfrika­nen houden vooral in dat ze meer voedsel eten dat rijk is aan verzadigde vetten, minder groenten consumeren en meer vitamine- arme en suikerhoud­ende snacks alsook frisdranke­n. Ook zijn ze gaandeweg steeds meer zout, suiker, vetstoffen en olie gaan toevoegen aan hun voeding of tijdens de bereiding. De wereld is de strijd tegen hiv/aids en andere overdraagb­are ziektes aan het winnen, maar de last van de nietoverdr­aagbare ziektes wordt daarentege­n groter. Naar verwachtin­g zullen overdraagb­are aandoening­en de komende tien jaar nog met 17 procent toenemen. In Afrika spreekt men zelfs over een cijfer dat 27 procent benadert. Wereldwijd worden overheden aangespoor­d om meer aandacht te hebben voor aandoening­en die te maken hebben met voeding. ZuidAfrika heeft verschille­nde VN-resoluties onderteken­d en engagement­en aangegaan rond voeding en gezondheid. Met de invoering van de suikertaks respecteer­t ZuidAfrika dit internatio­naal engagement, menen de auteurs van het onderzoek.

(De wereld morgen / Foto: Mercola Articles - Dr.

Mercola)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname