Times of Suriname

8 Decemberst­rafproces tot nader order uitgesteld

-

PARAMARIBO – De krijgsraad heeft gisteren het 8 Decemberst­rafproces tot nader order uitgesteld. Cynthia Valstein-Montnor, president van de krijgsraad, zegt dat de auditeur-militair Roy Elgin de mededeling deed dat de procuceur-generaal (pg) in beroep gaat tegen de beschikkin­g van het gerecht van 30 januari.

Gisteren zou Elgin zijn strafeis moeten presentere­n tegen de verdachten Desi Bouterse, Etienne Boerenveen, Jimmy Stolk en Arthy Gorré. Hij zei dat de pg in beroep gaat tegen de beschikkin­g gegeven door de krijgsraad. In een schrijven op 6 februari heeft de pg naar de krijgsraad deze mededeling ook gedaan. Elgin zegt dat hij op vele zittingen kenbaar heeft gemaakt dat strafvorde­ring plaatsvind­t op een wijze bij wet voorzien. Bij wet is voorzien dat beroep aangeteken­d mag worden; welk is ingesteld op 1 februari. Hij zegt dat het OM recht en belang erbij heeft om de uitspraak van het Hof van Justitie te krijgen naar aanleiding van de gegeven beschikkin­g. Hij vroeg daarom de zitting te schorsen totdat het hof zich heeft uitgesprok­en over de uitgegeven beschikkin­g.

Valstein-Montnor zei dat ze kennis heeft genomen van de mededeling gedaan door de pg, maar ze zag geen stuk dat er daadwerkel­ijk hoger beroep is aangeteken­d. Elgin zei dat in het recht een aantal uitgangspu­nten zijn dat de advocaat op het woord wordt geloofd. En daarom redeneerde hij acontrario dat de pg op zijn woord zou moeten worden geloofd. De president van de krijgsraad hield hem voor dat zij geen gronden wil weten waarom appel aangeteken­d is, maar een bijlage dat appel werkelijk is aangeteken­d.

(Lees verder op pagina 2)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname