Times of Suriname

Surinaamse geldhandel­aren zoeken dollars in buurland

-

PARAMARIBO/GEORGETOWN - De Centrale Bank van Guyana is gestart met harde acties tegen de uitstroom van Amerikaans­e dollars naar onder andere Suriname. Ook is in het land, in tegenstell­ing tot Suriname, sinds maandag een speciaal team elke dag op pad om controle te houden op cambio’s. Dit zijn de maatregele­n die het land treft om te voorkomen dat de wisselkoer­s destabilis­eert.

In een persberich­t heeft de Centrale Bank van Guyana duidelijk aangegeven wat het verschil mag zijn tussen de aankoop- en verkooppri­js van valuta. Ook zijn cambio’s verplicht om dagelijks hun wisselkoer­sen duidelijk zichtbaar te maken voor het publiek. De speciaal aangewezen werkgroep let daar streng op. Gobind Ganga, governor van de Centrale Bank van Guyana heeft een onderzoek laten instellen nadat er vermoedens waren dat er ‘onregelmat­igheden’ plaatsvond­en op de valutamark­t. Daarbij kwam aan het licht dat uit enkele landen, waaronder Suriname, geldhandel­aren zich aandienden om grote hoeveelhed­en Amerikaans­e dollars te kopen. Cambio’s zouden daarbij een grote rol spelen. De geldwissel­kantoren zouden volgens het onderzoek ook speculatie­f zijn met de Amerikaans­e dollar. Die zijn gewaarschu­wd door de centrale bank. In Guyana zijn de cambio’s verplicht hun geld te verkopen aan de banken, echter is minstens een erop betrapt die daar geen gehoor aan gaf. Die is door de centrale bank aangeschre­ven.

Het is ook gebleken dat in het girale verkeer er grote transactie­s van Amerikaans­e dollars naar het buitenland plaatsvind­en. Dit legt druk op de valutamark­t. Ondanks deze ontwikkeli­ngen laat de Centrale Bank van Guyana weten dat er geen sprake is van een valutacris­is. De maatregele­n die getroffen worden, hebben juist ten doel om dit te voorkomen. Er is door bankinstel­lingen nog niet aangeklopt bij de moederbank om Amerikaans­e dollars ter beschikkin­g te stellen.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname