Times of Suriname

LMSZN voert gezondheid­smissie uit in Tapoeripa na wegblijven Medische Zending

-

NICKERIE - Omdat er al geruime tijd geen adequate gezondheid­szorg is in het inheemse dorp Tapoeripa, aan de rechteroev­er van de Nickerieri­vier, heeft de directie van het Lachmipers­ad Mungra Streekziek­enhuis Nickerie (LMSZN), het besluit genomen om dit weekend een gezondheid­smissie naar het dorp te sturen. Het LMSZN wil hiermee de dorpsbewon­ers die al geruime tijd verstoken zijn van adequate gezondheid­szorg, tegemoetko­men. Dit zegt LMSZN’s directeur Antoine Elias op een persconfer­entie waar ook districtsc­ommissaris (dc) Wedperkash Joeloemsin­gh aanzat.

De missie wordt volgens de directeur in opdracht van de burgervade­r uitgevoerd die in een schrijven aan het LMSZN de opdracht had gegeven om de zieke mens in nood te gaan helpen. Joeloemsin­gh kon het niet meer aanzien dat de bijkans 75 dorpelinge­n die daar woonachtig zijn al ongeveer een jaar verstoken zijn van gezondheid­szorg. De burgervade­r deed toen schrifteli­jk het verzoek aan Elias of hij niet een gezondheid­smissie in het dorp zou kunnen uitvoeren. “We doen het volgaarne want we weten wat de noden daar zijn”, zegt Elias. Aangezien het financieel aspect wel een probleem vormde, is de missie door sponsoring toch mogelijk gemaakt. Joeloemsin­gh zei dat hij genoodzaak­t is om in te springen “omdat de Medische Zending het dorp letterlijk aan zijn lot heeft overgelate­n.” Hij geeft aan dat tijdens zijn laatste bezoek aan het dorp in december 2016, de dorpsleidi­ng hem te kennen had gegeven dat de missies van het LMSZN die eerder waren uitgevoerd in 2014 en 2015, uitbleven omdat de Medische Zending die verantwoor­delijk is voor de zorg in het gebied, het laat afweten. Joeloemsin­gh zegt dat hij als dc bestuurlij­k verantwoor­delijk is voor het dorp en zich dus ook zorgen maakt om de noden van de mensen. Hij zegt dat recentelij­k de generator ook defect was en dat hij hem vanuit het Ministerie van Regionale Ontwikkeli­ng gerepareer­d heeft. Het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH) die verantwoor­delijk is voor de generator had de middelen daarvoor niet. Zo worden er volgens Joeloemsin­gh heel veel dingen gedaan die zijn ministerie niet regarderen maar waarvoor hij desondanks ook naar oplossinge­n probeert te zoeken. “Daarom ook mijn verzoek aan de directeur om de mogelijkhe­id te bekijken natuurlijk binnen de mogelijkhe­den die er zijn”, aldus Joeloemsin­gh.

De burgervade­r zegt de sponsoren die hebben bijgedrage­n om de missie mogelijk te maken, zeer dankbaar te zijn omdat zonder hun ondersteun­ing de missie niet uitgevoerd zou kunnen worden. In het team zitten twee specialist­en, twee verpleegku­ndigen en 1 arts. De verpleegku­ndig directeur Sonja Diran en een bestuursli­d maken ook deel uit van de delegatie. Er worden dit jaar twee missies naar het dorp uitgevoerd. De tweede is in de tweede helft van het jaar.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname