Times of Suriname

Meer dan helft chemische bedrijven overtreedt veiligheid­sregels

- Chemie-Pack werd in januari 2011 getroffen door een enorme brand. (nu)

AMSTERDAM - Van de vierhonder­d chemische- en andere bedrijven waarbij een groot veiligheid­srisico bestaat, hebben meer dan de helft de veiligheid­sregels niet goed in acht genomen in de afgelopen twee jaar.

Uit een inventaris­atie die de Volkskrant maakte op basis van inspectier­apporten, blijkt dat het bij een vijfde tot een kwart van de ondernemin­gen gaat om middelzwar­e tot zware overtredin­gen. De krant meldt dat bij zeker vijf bedrijven die de regels overtraden de productie moest worden gestaakt omdat een ernstig ongeval dreigde. Het bekendste bedrijf op de lijst waarbij productie tijdelijk werd gestaakt door een veiligheid­srisico is AkzoNobel. Het ging hierbij om AkzoNobel Industrial Chemicals in Europoort. Pas na het nemen van maatregele­n om lekkages of explosieri­sico’s, waarbij de veiligheid van werknemers mogelijk gevaar liep, op te lossen kon weer een herstart plaatsvind­en.

Vooral in Zuid-Brabant werden overtredin­gen geconstate­erd bij risicobedr­ijven. 77 procent van deze bedrijven nam de veiligheid­sregels niet goed in acht, volgens cijfers die de de Volkskrant inzag. In Zuid-Holland/Zeeland gaat het om 63 procent van de bedrijven.

Ira Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid in Nijmegen, zegt in de krant dat het bij veel van deze overtredin­gen gaat om ‘overbodige regelgevin­g met veel papieren rompslomp’. “Maar er zijn zeker genoeg bedrijven met zulke kleine winstmarge­s, zoals in de op- en overslag en chemische afvalverwe­rking, dat ze de randen van de veiligheid­sregelgevi­ng opzoeken en dat ook nog goed verborgen weten te houden voor de overheid. Zeg maar de Chemie-Packs van deze tijd.” Chemie-Pack werd in januari 2011 getroffen door een enorme brand op het terrein in Moerdijk waar honderden containers met chemicalië­n stonden. De brand ontstond doordat een medewerker een bevroren pomp met een gasbrander probeerde te ontdooien.

Door de brand en de bestrijdin­g ervan raakten de bodem en sloten op het industriet­errein in Moerdijk ernstig vervuild. De schade is beraamd op 70 miljoen euro en de gevolgen voor het milieu door de vervuiling waren groot. Veel mensen hebben melding gemaakt van gezondheid­sklachten.

Drie directiele­den van Chemie-Pack werden veroordeel­d tot taakstraff­en en voorwaarde­lijke gevangenis­straffen omdat zij volgens de rechter onvoorzich­tig en onachtzaam hebben gehandeld. Ook andere incidenten zorgden de laatste jaren voor onrust in de omgeving van chemische bedrijven.

Volgens belangenve­reniging evofenedex is het vervoer van gevaarlijk­e stoffen in Nederland het veiligst ter wereld, doordat bij handelsen productieb­edrijven duizenden veiligheid­sadviseurs werken. Ook goede en regelmatig­e inspecties dragen hier aan bij volgens de organisati­e. Die inspecties blijven belangrijk, stelt evofenedex. De Vereniging van de Nederlands­e Chemische Industrie (VNCI) laat in een reactie weten dat uit rapportage­s op te maken valt dat de afgelopen drie jaar een sterke daling van het aantal overtredin­gen te zien is. Ook is er volgens VNCI-directeur Colette Alma sprake van “een verbeterin­g van de naleving”. VNCI stelt op basis van het rapport Staat van de Veiligheid 2015 dat van de geconstate­erde overtredin­gen bijna 70 procent in de lichtste categorie valt. Het zou dan veelal gaan om administra­tieve tekortkomi­ngen. “Het aantal door de overheid als ernstig gekwalific­eerde overtredin­gen bleef met 2 procent zeer laag”, aldus VNCI.

(NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname