Times of Suriname

Geen zorgen om extra kosten stemmen optellen

-

DEN HAAG - Als het volledig handmatig optellen van uitslagen van de Tweede Kamerverki­ezingen gemeenten op kosten jaagt, dan moet daar op een schappelij­ke manier mee worden omgegaan. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenland­se Zaken) gisteren gezegd. Plasterk besliste vorige week dat het hele proces van stemmen optellen handmatig moet. Dit om te voorkomen dat er na de verkiezing­en een zweem van manipulati­e over de verkiezing­en komt te hangen. Hoewel de stembiljet­ten met de hand worden geteld, zou het hulpprogra­mma voor het berekenen van de uitslag kwetsbaar kunnen zijn, bleek uit onderzoek van RTL Nieuws.

Deze week is gesproken met vertegenwo­ordigers van de gemeenten. De minister zegt dat hij zich realiseert dat hij veel vraagt van de gemeenten. Volgens hem is het desnoods nodig om met pizza’s en red bull iets langer door te werken. Volgende week wordt nog een keer gesproken over de details. Het gaat dan onder meer over welke rekenhulpm­iddelen eventueel nog wel gebruikt kunnen worden. Plasterk stelt dat de nieuwe Tweede Kamer gewoon, zoals gepland, op 23 maart kan worden geïnstalle­erd. Voor de voorlopige uitslag, meteen na de verkiezing­en op 15 maart, voorziet hij ook geen probleem. Dan worden de tellingen doorgebeld. Software komt daar volgens Plasterk niet aan te pas.

De Kiesraad liet vorige week weten dat de beslissing om alles handmatig te doen grote druk legt op gemeenten, hoofdstemb­ureaus en de Kiesraad om op tijd een betrouwbar­e uitslag vast te kunnen stellen. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname