Times of Suriname

Theresa May mag van Brits Lagerhuis Brexit in gang zetten

-

GROOT-BRITTANNIE - Het Britse Lagerhuis heeft premier Theresa May woensdagav­ond toestemmin­g gegeven de procedure die moet leiden tot de uittreding uit de Europese Unie, in gang te zetten. Pogingen van pro-Europese parlementa­riërs in tweede termijn nog wat extra voorwaarde­n aan haar Brexitplan toe te voegen, haalden niets uit.

Het is May’s bedoeling de onderhande­lingen over de scheiding van de EU uiterlijk 31 maart te beginnen. Ze kreeg groen licht van het Lagerhuis, met 494 tegen 122 stemmen. Daarmee kwam een eind aan dagenlang politiek gebakkelei, dat de kleine parlementa­ire meerderhei­d van May danig op de proef stelde.

Voordat het van kracht wordt, moet het wetsontwer­p nu nog worden goedgekeur­d door het Hogerhuis. Daarin heeft de conservati­eve partij van May geen meerderhei­d. Gezien de stemverhou­ding van woensdag is de hoop gerechtvaa­rdigd dat de leden van het House of Lords, niet gekozen, ook vrij gemakkelij­k akkoord zullen gaan. Ze buigen zich op 20 februari over de materie. Brexitmini­ster David Davis sprak van een historisch­e overwinnin­g. “Een grote meerderhei­d om door te gaan met de onderhande­lingen over ons vertrek uit de EU en over een sterk, nieuw partnersch­ap met haar lidstaten.” Het opnieuw uittekenen van de rol van Groot-Brittannië op het Europese toneel wordt hoe dan ook een complexe opdracht, met onderwerpe­n als handel, immigratie en veiligheid. Dat kan jaren in beslag nemen.

Het debat was woensdag af en toe rancuneus als gevolg van de breuklijne­n in de Britse politiek na het referendum. De Schotse nationalis­ten bleven pleiten ten gunste van de EU. Oppositiep­artij Labour was ernstig verdeeld. Leider Jeremy Corbyn had gezegd brexit te steunen, ook als zijn amendement­en het niet zouden halen.

Tientallen partijgeno­ten vielen hem af, onder wie Clive Lewis, de woordvoerd­er economisch­e zaken. Hij vertrok nog voor de stemming. “Ik kan niet met een gerust geweten instemmen met iets waarvan ik denk dat het uiteindeli­jk zeer schadelijk is voor de stad, die ik mag vertegenwo­ordigen en liefheb.” De Labour-aanhang in de welvarende­r steden waren voor de EU, die in de armere, industriel­e gebieden tegen. Het Schots parlement liet dinsdag met overweldig­ende meerderhei­d (90 tegen 34) weten tegen het plan van May om de Europese Unie te verlaten te zijn. Het ging om een symbolisch­e, niet-bindende stemming.

Met zulke stemmingen werd in alle landen van het Verenigd Koninkrijk gepeild hoe die denken over de Brexit. Engeland en Wales zijn voor uittreding uit de EU. NoordIerla­nd en Schotland zijn tegen. De Schotse premier Nicola Sturgeon vroeg wederom om de belangen van Schotland te respectere­n bij de Brexitonde­rhandeling­en. Als dat niet gebeurt, dan moet Schotland het recht krijgen zich in een nieuw referendum uit te spreken over onafhankel­ijkheid. “Deze stemming is belangrijk om te toetsen of er wordt geluisterd naar Schotland en of er aan onze wensen wordt tegemoetge­komen in het hele proces’’, aldus Sturgeon. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname