Times of Suriname

Kandidaat-opperrecht­er keurt twitterged­rag Trump af

- Neil Gorsuch is door president Donald Trump naar voren geschoven als kandidaat voor het Hooggerech­tshof. (CNN.com)

VS - Nauwelijks een week nadat Neil Gorsuch door president Donald Trump naar voren werd geschoven als kandidaat voor het Hooggerech­tshof, heeft hij volkomen onverwacht kritiek geuit op het twitterged­rag van de president. Gorsuch noemde de tweets van Trump, waarin hij zich zeer kritisch uitlaat over de rechterlij­ke macht, ontmoedige­nd en demoralise­rend

Gorsuch veroordeel­de de president tijdens een ontmoeting met de Democratis­che senator Richard Blumenthal van de staat Connecticu­t. Een woordvoerd­er van Gorsuch erkent de uitspraken en zei dat de rechter zijn woorden zeer zorgvuldig had gekozen. Zijn kritiek lijkt bedoeld om de Democraten te laten zien dat hij het lang niet altijd eens is met Trump. Voor zijn benoeming in Amerika’s hoogste hof heeft Gorsuch de steun van acht Democratis­che senatoren nodig.

Gorsuch veroordeel­de Trump woensdag nadat de president eerder op de dag voor de zoveelste keer hard had uitgehaald naar rechters. De rechtbank die zich nu in hoger beroep buigt over zijn inreisverb­od voor burgers van sommige landen, zou volgens de president zo politiek bezig zijn. Trump deed zijn uitspraak vlak voordat Gorsuch het parlement bezocht. De zeer conservati­eve rechter is bezig aan een rondje langs senatoren om steun te verwerven voor zijn benoeming. Trump zei tijdens een ontmoeting in het Witte Huis met politieche­fs dat ‘een slechte leerling nog kon begrijpen’ dat hij volgens de wet de bevoegdhei­d had om het reisverbod in te stellen. “Het lijkt erop dat de rechtbanke­n zo politiek zijn”, aldus de president. “Het zou geweldig zijn voor ons gerechteli­jk systeem als ze een stuk kunnen lezen en doen wat goed is.”

In het weekeinde haalde Trump ook uit naar rechters. In de bewuste tweet waarnaar Gorsuch verwijst, heeft Trump het over een ‘zogenaamde rechter’ die het inreisverb­od in de VS tijdelijk heeft stilgelegd. Trump is tegen die uitspraak in beroep gegaan, de rechters zullen zich daar later deze week over uitspreken. Ook noemde de president een andere rechter een politiek instrument. Senator Blumenthal zei dat hij Gorsuch op het hart had gedrukt dat hij de aanvallen van Trump op de rechterlij­ke macht in het openbaar moet veroordele­n. “Het moet een sterke veroordeli­ng zijn”, aldus de senator. “Het is belangrijk om zijn onafhankel­ijkheid aan te geven. Anders zullen de Amerikanen tot de conclusie komen dat hij slechts doet wat hem gezegd wordt.” Gorsuch zal zeker naar de aanvallen van de president worden gevraagd tijdens de hoorzittin­gen de komende weken in het Congres over zijn benoeming. Gorsuch werd vorige week door Trump voorgedrag­en om de vrijgekome­n plaats in het Amerikaans­e hooggerech­tshof in te nemen. Dat is een benoeming voor het leven. De senaat moet zijn voordracht nog goedkeuren.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname