Times of Suriname

Topman al-Qaida en voormalig bondgenoot Bin Laden gedood

-

SYRIE - Bij twee luchtaanva­llen op een gebouw nabij de Syrische stad Idlib heeft het Amerikaans­e leger elf terroriste­n van al-Qaida gedood. Onder de slachtoffe­rs is Abu Hani al-Masri, een hoge topman van de terreurorg­anisatie die nauwe banden had met Osama bin Laden.

Al-Masri zou in de jaren tachtig en negentig verantwoor­delijk zijn geweest voor het opzetten van al-Qaida-trainingsk­ampen in Afghanista­n. Volgens de VS was hij het brein achter vele aanslagen, zoals die van 1998 op de Amerikaans­e ambassade in Albanië. Hij was een voormalige bondgenoot van Osama bin Laden en had ook nauwe banden met Ayman al-Zawahiri, die Bin Laden opvolgde als leider van al-Qaida nadat Amerikaans­e troepen hem in 2011 hadden gedood. De Amerikaans­e legerwoord­voerder Jeff Davis zei dat tien terroriste­n bij een luchtaanva­l op 3 februari werden gedood, een tweede luchtaanva­l op 4 februari doodde al-Masri. Met de luchtaanva­llen in Syrië wil de VS voorkomen dat dit land een veilige haven voor terroriste­n wordt.

Ook dinsdag vielen al 26 doden bij luchtaanva­llen op doelwitten van Jabhat Fatah al-Sham, het vroegere aan al-Qaida gelieerde Jabhat alNusra. Volgens het Syrisch Observator­ium voor de Mensenrech­ten (SOHR), bevonden zich onder de doden tien burgers, onder wie vrouwen. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname