Times of Suriname

Menselijk DNA blijkt minder stijf dan eencellige

-

Simulaties wijzen uit dat het menselijk DNA veel zachter is dan dat van eencellige­n. Maar het is wel weer stijver dan het DNA van rijst. Tot die opmerkelij­ke conclusie komen theoretisc­h natuurkund­igen in het blad Biophysica­l Journal. Ze baseren zich op simulaties.

Het klinkt misschien een beetje vreemd: stijf en zacht DNA? Wat moet je daar nu bij voorstelle­n? DNA-moleculen zijn lang: ongeveer twee meter. Ze passen dan ook alleen in een cel als ze zich strak oprollen. Zo ontstaan ‘DNAspoeltj­es’. Maar niet elk deel van het DNA is even flexibel en kan dus even gemakkelij­k opgerold worden. “Zachtere stukken DNA kunnen veel gemakkelij­ker op worden gerold en de resulteren­de DNAspoeltj­es zijn veel stabieler”, legt onderzoeke­r Helmut Schiessel aan Scientias.nl uit. “Het tegenoverg­estelde geldt voor stijver DNA.”

De onderzoeke­rs berekenden met behulp van een computermo­del de flexibilit­eit van DNA van verschille­nde soorten organismen. “We bestudeerd­en er ongeveer vijftig, waaronder verschille­nde soorten schimmels en planten, maar ook zebravisse­n, muizen, chimpansee­s en mensen”, vertelt Schiessel. En al snel stuitten Schiessel en collega’s daarbij op een trend. “De zacht- of stijfheid van DNA hangt samen met de complexite­it van het organisme. DNA van eencellige levensvorm­en (zoals gist) is aan het begin van genen stijver dan gemiddeld en bij meercellig leven (waaronder mensen) is het juist zachter.” Een bijzondere ontdekking. “Het is heel zeldzaam dat we in de biologie zo een simpele wet aantreffen.”

Er is echter een organisme dat zich niet helemaal aan de nieuw ontdekte wet houdt. En dat is rijst. “Grappig genoeg zien we dat rijst het zachtste DNA heeft van alle soorten die we hebben geanalysee­rd.” Hoe is dat te verklaren? Schiessel weet het niet, maar heeft er wel een idee over. “Mijn hypothese is dat het iets te maken heeft met het feit dat rijst al een heel lange tijd geteeld wordt en dat de ‘zachtheid’ er gaandeweg in geteeld is.”

De stijfheid van DNA heeft ook invloed op de leesbaarhe­id ervan. We moeten tenslotte niet vergeten dat DNA een informatie­drager is: het slaat genetische informatie op met behulp van vier baseletter­s. Wanneer DNA heel strak zit opgerold, kan die boodschap niet worden afgelezen. Anders is dat bij stijf – en dus slechter op te rollen – DNA. “Dat is veel beter leesbaar.” Het kan wellicht verklaren waarom we dit stijve DNA met name bij eenvoudige organismen tegenkomen. “Eencellige­n hebben toegang nodig tot al hun genen in de ene cel die ze hebben. Daarom hebben zij stijf DNA dat gemakkelij­k uit te lezen is. Mensen hebben vele verschille­nde soorten cellen en we zien dat weerspiege­ld in zacht DNA.”

Schiessel ziet in de stijf- of zachtheid van DNA eigenlijk een aanvullend­e laag van informatie. “Ik ben gefascinee­rd door het idee dat er een tweede informatie­laag in DNA aanwezig is”, vertelt hij. “Namelijk: mechanisch­e aanwijzing­en, die een aanvulling vormen op de klassieke genetische informatie.”

Het onderzoek levert meer kennis en een ietwat ander kijk op DNA op. Maar het roept ook veel vragen op, erkent Schiessel. “Zo ben ik nieuwsgier­ig of de domesticat­ie van dieren en planten ook een veranderin­g in de stijfheid van DNA vereisen. Daarnaast vraag ik me af wat het biologisch­e voordeel van zachte stukken DNA aan het begin van de genen van meercellig­e organismen is.” Wordt ongetwijfe­ld vervolgd. (Scientias/ Foto: VIP Pass™ to the ℭpirit World)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname