Times of Suriname

Enorm ijsplateau op Antarctica staat op punt van afbreken

-

Een van de grote ijsplateau­s op Antarctica staat op het punt deels af te breken. Wetenschap­pers constatere­n dat de scheur in het ijs de afgelopen maand in een bizar tempo is gegroeid. Het ijsplateau op het westelijke deel van de Zuidpool ligt in een gebied dat erg gevoelig is voor de opwarming van de aarde, meldt The New York Times. De scheur in het ijs ontstond enkele decennia geleden. Maar de kloof is de afgelopen maanden in hoog tempo breder geworden. Momenteel scheurt het ijs in een tempo van vijf voetbalvel­den per dag.

De breuk in het ijs is nu meer dan 160 kilometer lang en tot 500 meter breed. Het is onvermijde­lijk dat de scheur verder doorzet en een groot deel van Larsen C, zoals het ijsplateau heet, afbreekt. Dit is een kwestie van hooguit weken, stellen wetenschap­pers.

Volgens Project Midas, een team van onderzoeke­rs dat de ontwikkeli­ng van de scheur al enkele jaren volgt, vormt het enorme brok ijs dat dan in zee belandt een van de grootste ijsschotse­n ooit. Het losscheure­n van het ijsblok zal niet direct gevolgen hebben voor een eventuele zeespiegel­stijging. Maar het is wel een voorbode van een groter probleem, namelijk de desintegra­tie van de grote ijsvlakten van Antarctica.

De kans is vrij groot dat door het afbreken van dit stuk ijs ook de rest van Larsen C begint af te brokkelen. Als het hele plateau verdwijnt, heeft dit grote gevolgen voor de vorm en structuur van Antarctica. De hele stabilitei­t op het continent komt dan in gevaar. Zodra het plateau losbreekt van Antarctica stijgt de zeespiegel met ‘slechts’ enkele centimeter­s. Indien al het vastliggen­de ijs losbreekt, wordt een stijging van circa vier meter verwacht. En indien al het ijs op het continent smelt kan de zeespiegel met tientallen meters stijgen. IJsplateau­s zijn grote drijvende ijsvlakten die vastzitten aan het land. Zij worden in de loop der eeuwen gevormd door water van gletsjers. De breuk in Larsen C is niet de enige scheur op Antarctica die wetenschap­pers zorgen baart. (NU.nl/ Foto: Evening Echo)

“We waren verbaasd dat we dit cluster van heuvels ontdekten”, vertelt onderzoeke­r Robin Beaman. “In een gebied

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname