Times of Suriname

Voor het eerst een pulserende witte dwerg ontdekt

-

Nieuw onderzoek bevestigt: het stersystee­m AR Scorpii bevat een nog niet eerder gespotte, pulserende witte dwerg. AR Scorpii is een dubbelster­systeem dat op zo een 380 lichtjaar afstand staat en bestaat uit een witte dwerg en een rode dwerg. Op het eerste gezicht leek het systeem niet zo bijzonder. Tot onderzoeke­rs het in 2015 eens nader bestudeerd­en. “AR Scorpii is meer dan veertig jaar geleden ontdekt, maar zijn ware aard bleef onduidelij­k, totdat wij hem in 2015 begonnen waar te nemen. Al binnen enkele minuten beseften we dat we getuige waren van iets bijzonders.”

De onderzoeke­rs ontdekten dat de dubbelster elke 1,97 minuten op een breed scala aan golflengte­n, van ultraviole­t tot radio, spectacula­ire pulsen voortbreng­t. Die pulsen ontstaan, doordat de snel ronddraaie­nde witte dwerg elektronen aanjaagt, waardoor deze energierij­ke deeltjes bijna de snelheid van het licht bereiken. Die energierij­ke deeltjes produceren stralingsu­itbarsting­en die de rode dwerg in het dubbelster­systeem treffen.

Daarmee vertoont de witte dwerg gedrag dat we kennen van pulserende neutronens­terren, ook wel ‘pulsars’ genoemd. Een pulsar heeft een krachtig magnetisch veld. Dat magnetisch veld draait, waardoor een elektrisch veld wordt opgewekt. En dat laatstgeno­emde veld versnelt de geladen deeltjes bij de magnetisch­e polen. Het resultaat? Bij de magnetisch­e polen ontstaan twee elektromag­netische straalstro­men.

Maar is de witte dwerg in AR Scopii werkelijk te vergelijke­n met een pulsar? Op basis van het onderzoek uit 2015 konden wetenschap­pers dat niet met 100% zekerheid zeggen. Er bleven namelijk veel vragen. Kon de witte dwerg verantwoor­delijk zijn voor de elektromag­netische velden die de elektronen waarschijn­lijk versnelden? En waar kwamen de elektronen nu precies vandaan: van de witte dwerg of van de rode dwerg? (Scientias/Foto: Sci-News. com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname