Times of Suriname

Gekko met enorme afscheurba­re schubben ontdekt

-

Zodra je het beestje maar aanraakt, scheuren de schubben die het lijfje van de gekko bedekken af en haast een ‘naakte’ gekko zich weg. Onderzoeke­rs hebben de gekko de naam Geckolepis megalepis gegeven. Dat is te lezen in het blad PeerJ.

Veel gekko’s zijn in staat om hun staart af te stoten, wanneer iemand ze bij die staart grijpt. Maar gekko’s uit het geslacht Geckolepis gaan nog een stapje verder. Hun lichaam is bedekt met visachtige schubben die heel gemakkelij­k afscheuren. Wanneer een roofdier zo een gekko in de bek neemt, laten de schubben en onderligge­nde huid los. De gekko kan zo aan de greep van het roofdier ontsnappen en het roofdier blijft met een bek vol schubben achter.

En dit geslacht is nu dus weer een soort rijker. In het noorden van Madagaskar ontdekten wetenschap­pers G megalepis. De gekko onderschei­dt zich duidelijk van de andere soorten die in het geslacht Geckolepis te vinden zijn. Zo beschikt G megalepis over enorme schubben: de grootste die ooit bij een gekko zijn gespot. Doordat de schubben groter zijn, scheuren ze ook gemakkelij­ker. De grote schubben zitten namelijk maar met een relatief klein en smal deel aan de huid vast. “Wat echt opmerkelij­k is, is dat deze schubben, die echt een grote dichtheid hebben en zelfs een beetje bot-achtig zijn en waarvan de productie dus best wel wat energie kost, zo gemakkelij­k afscheuren en ook zo snel en zonder littekens geregenere­erd kunnen worden”, vertelt onderzoeke­r Mark Scherz. Hoe de gekko’s de verloren schubben precies regenerere­n, is nog onduidelij­k. Onderzoeke­rs willen dat graag achterhale­n, omdat het wellicht aanknoping­spunten biedt voor regenerati­e binnen andere soorten, waaronder de mens. (Scientias/ Foto: The Telegraph)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname