Times of Suriname

Winstgeven­dheid Total omhoog

-

PARIJS - Total heeft in de laatste drie maanden van 2016 de winst duidelijk zien stijgen, terwijl in heel vorig jaar het resultaat daalde. Dit maakte de Franse oliereus gisteren voorbeurs bekend. CEO Patrick Pouyanné sprak van een ‘erg volatiele’ olieprijs in 2016. De prijs bewoog binnen een bandbreedt­e van 27 en 58 dollar per vat. Gemiddeld lag de prijs op 44 dollar, waar dit in 2015 nog 52 dollar was.

“Onder deze moeilijke marktomsta­ndigheden liet de ondernemin­g zijn veerkracht zien”, aldus topman Pouyanné, onder meer wijzend op de stijgende productie. Daar stonden wel lagere marges bij de raffinage tegenover.

Verder slaagde Total er in de kosten en investerin­gen te verlagen, ten gunste van het resultaat. Het desinveste­ringsprogr­amma ter waarde van 10 miljard dollar is inmiddels voor zo’n 80 procent afgerond.

De aangepaste nettowinst, dat wil zeggen op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten, kwam afgelopen kwartaal uit op 2,4 miljard dollar, 16 procent meer op jaarbasis.

In heel 2016 verdiende Total 8,3 miljard dollar. Daarmee lag de winst maar liefst 21 procent lager dan in 2015. De nettowinst in heel 2016 bedroeg 6,2 miljard dollar, een toename van 22 procent ten opzichte van 2015, bij een omzet van 149,7 miljard dollar. De omzet lag daarmee 9 procent lager dan in 2015. Afgelopen jaar produceerd­e Total krap 2,5 miljoen vaten olie (equivalent) per dag. Daarmee steeg de productie 4,5 procent in vergelijki­ng tot een jaar eerder.

Total besloot tot een dividend van 0,62 euro per aandeel over het vierde kwartaal, 1,6 procent meer dan in de voorgaande drie kwartalen. Daarmee komt het totale dividend over 2016 uit op 2,45 euro per aandeel. De dividendve­rhoging is volgens Total een teken van het vertrouwen.

In 2017 daalt het niveau waarop de olieprijs moet staan om break-even te draaien naar minder dan 40 dollar per vat, zei Total gisteren. Bij een olieprijs van 50 dollar per vat is de oliereus in staat om investerin­gen en het contante deel van het dividend te dekken via de operatione­le kasstroom. (Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname