Times of Suriname

Wereldziek­endag: 11 februari

-

Wereldziek­endag wordt in de rooms-katholieke kerk jaarlijks gevierd op 11 februari ter nagedachte­nis van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Wereldziek­endag werd op 13 mei 1992 ingesteld door de heilige paus Johannes Paulus II. De eerste keer dat de dag werd gevierd, was op 11 februari 1993. De Poolse paus wilde de aandacht en zorg voor de zieken verbinden aan Onze Lieve Vrouw van Lourdes, die wereldwijd wordt aangeroepe­n als Salus infirmorum (‘Heil der Zieken’). Johannes Paulus II zei dat de elfde februari een geschikte dag is om speciaal te bidden voor zieken en voor de zieken zelf om hun lijden aan God te offeren. De instelling van Wereldziek­endag zou verband houden met de diagnose die in 1991 bij Johannes Paulus II werd gesteld. Vast was komen te staan dat hij leed aan de ziekte van Parkinson. In februari 2005 werd hij naar het ziekenhuis gebracht wegens ademhaling­smoeilijkh­eden. Hij stierf op 2 april in zijn appartemen­t in het Apostolisc­h Paleis van Vaticaanst­ad. Wereldziek­endag 2013 was gedenkwaar­dig omdat op deze dag paus Benedictus XVI bekendmaak­te dat hij op 28 februari van dat jaar zou aftreden. De reden die hij opgaf was dat hij fysiek niet meer was opgewassen tegen de zwaarte van het ambt.

Het Heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Lourdes is een gebied rond de Grot van Massabiell­e in de Franse bedevaartp­laats Lourdes. Het gebied wordt door de kerk beheerd en heeft verschille­nde functies, waaronder godsdienst­ige oefeningen, accommodat­ie voor zieke pelgrims en hun helpers. Het gebied omvat de grot, verschille­nde kerken, waaronder drie basilieken. Ook kan men er water uit de Lourdesbro­n verkrijgen, alsmede hierin baden.

Paus Fransiscus gaf tijdens zijn jaarlijkse boodschap aan dat zieken en gehandicap­ten een eigen zending hebben in het leven. Zij herinneren ons eraan dat iedere mens zijn eigen onvervreem­dbare waardighei­d heeft en nooit simpelweg een voorwerp wordt. De paus schrijft dat iedereen die vanuit zijn professie of als mantelzorg­er een zieke verzorgt, hem of haar altijd als mens moet blijven bekijken, die zeker hulp nodig heeft, maar ook veel terug kan geven. Het geloof kan volgens de paus daarin een belangrijk­e rol spelen, als bron van steun en hoop om kracht uit te putten en om het lijden te kunnen dragen.

In zijn boodschap schrijft paus Franciscus ook dat hij hoopt dat de Wereldziek­endag bijdraagt aan de groei van een cultuur van respect voor het leven, de gezondheid en het milieu. De dag biedt ‘een vernieuwde impuls om te strijden voor de volledighe­id en de waardighei­d van de persoon, ook door middel van een correcte benadering van bio-ethische kwesties, de beschermin­g van de zwaksten en de zorg voor het milieu”, aldus paus Franciscus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname