Times of Suriname

Rechtbank Amsterdam doet aangifte na uitlekken geheime dossiers

-

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren aangifte gedaan van de diefstal van papieren documenten van het rechtbankt­errein. Volgens De Telegraaf hebben bouwvakker­s de stukken bij de verbouwing van de rechtbank gevonden.

De rechtbank zegt tegen NU.nl dat het er op lijkt dat de stukken uit de papierbak zijn ontvreemd. “Tussen de stukken die we hebben teruggekre­gen zaten ook oude kranten en platgedruk­te kartonnen doosjes”, aldus een woordvoerd­er. “Het is niet alsof er ordners in een kast lagen.” Volgens De Telegraaf zijn de stukken als oud vuil gevonden in lege kamers. De rechtbank zegt in gesprek te zijn met het bedrijf dat de sloopwerkz­aamheden uitvoert, maar wil daar verder niet inhoudelij­k op ingaan. Volgens de rechtbank gaat het vooral om interne stukken, maar ook over kopieën van materiaal dat in strafzaken is gebruikt. De Telegraaf zegt delen te hebben ingezien van nog lopende strafzaken, onlangs begonnen politieond­erzoeken en interne stukken over personeels­problemen bij de rechtbank. Ook staan er namen en adresgegev­ens van verdachten en getuigen in de papieren.

Verder blijkt uit de teksten dat er een angstcultu­ur zou heersen op de rechtbank, claimt De Telegraaf. Het gaat in totaal om duizenden pagina’s. De redactie heeft het materiaal inmiddels teruggeven aan de rechtbank. “De rechtbank Amsterdam benadrukt dat dergelijk onrechtmat­ig verkregen materiaal niet door onbevoegde­n hoort te worden meegenomen, niet aan derden hoort te worden overhandig­d en ook niet door derden hoort te worden gebruikt’’, stond gisteren in een reactie. Juristen zeggen in De Telegraaf dat dergelijke dossiers hadden moeten worden versnipper­d. Volgens de rechtbank klopt dat niet. “Het is geen procedure dat de stukken eerst versnipper­d worden”, legt de woordvoerd­er uit. “De dossiers worden weggegooid in een papierbak die in het slot valt als je de papierbak sluit. De bak staat op een afgesloten terrein van de rechtbank. Het papier wordt daarna door een gecertific­eerd bedrijf vernietigd.” De krant laat verschille­nde advocaten aan het woord die schande spreken over de vondst. “Dit is heel ernstig. Ik ga ophelderin­g vragen aan de rechtbank. Je moet erop kunnen vertrouwen dat de privacy van je cliënt is gewaarborg­d”, zo citeert de krant advocaat Emad El Assrouti. Hoogleraar privacyrec­ht Gerrit-Jan Zwenne noemt het een datalek van ongekende proporties.

(NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname