Times of Suriname

Ambulancep­ersoneel krijgt een meer onderschei­dend uniform

-

AMSTERDAM - Het ambulancep­ersoneel in Nederland krijgt een nieuw uniform. Binnen drie jaar moeten alle medewerker­s in een meer herkenbaar, representa­tief en onderschei­dend tenue rondlopen.

Ambulancez­org Nederland heeft een bericht van het Nederlands Dagblad en het Reformator­isch Dagblad daarover bevestigd. Het huidige geel-blauwe uniform is bijna vijftien jaar oud en wordt te vaak verward met andere tenues, zoals die van wegwerkers of medewerker­s van de gemeentere­iniging. “Het ambulancep­ersoneel wil zich beter kunnen onderschei­den”, legt woordvoerd­er Nadiene Toby uit. “Onze mensen moeten direct herkenbaar zijn, zeker in de urgente situaties waarin zij regelmatig snel moeten handelen.”

Bovendien blijken de felle kleuren niet altijd het gewenste effect te hebben op de mensen die worden behandeld. “Zeker in een ziekenhuis draagt fluorescer­ende kleding niet de rust uit die sommige patiënten wel nodig hebben.”

De nieuwe outfit is wit, blauw, zilvergrij­s en rood gekleurd en heeft een stoere, sportieve uitstralin­g, aldus Toby.

Het is ook heel belangrijk dat de kleding beter zit dan de vorige tenues; dit is iets waar de afgelopen jaren steeds vaker over werd geklaagd door de ambulancem­edewerkers. Naast de shirts en broeken krijgen medewerker­s een extra hesje met fluorescer­ende strepen. Dit kunnen zij aantrekken als zij beter zichtbaar moeten zijn tijdens gevaarlijk­e situaties, bijvoorbee­ld op de openbare weg.

Het nieuwe ontwerp van designer Karin Slegers is overigens geen directe reactie op de toename van het geweld tegen ambulancep­ersoneel de afgelopen jaren, beklemtoon­t de koepelorga­nisatie. Er is wel overwogen het uniform steekweren­d te maken, maar dan neemt de beweeglijk­heid van de verpleegku­ndigen en de chauffeurs wel meteen af.

Ambulancez­org Nederland overweegt nog een extra hesje van steekweren­d materiaal te maken, dat kan worden aangetrokk­en als er hulp moet worden geboden in mogelijk risicovoll­e situaties. De verschille­nde regio’s kunnen zelf besluiten of zij zo een extra hesje willen voor hun medewerker­s. Nederland telt bijna zesduizend ambulancem­edewerkers. Het eerste ontwerp van het nieuwe kostuum is klaar en wordt de komende tijd uitgewerkt. Medio 2017 moet er een presentati­e worden gehouden van de eerste ontwerpen. Het is de bedoeling dat in 2018 de eerste tenues worden vervangen; in 2019 moeten alle ambulancem­edewerkers in de kleding rondlopen. Het is nog niet duidelijk hoeveel de restyling precies gaat kosten.

(NU.nl)

 ??  ?? Het huidige geel-blauwe uniform is bijna vijftien jaar oud. (Welkom bij Blik op Oldenzaal.)
Het huidige geel-blauwe uniform is bijna vijftien jaar oud. (Welkom bij Blik op Oldenzaal.)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname