Times of Suriname

Campagnete­am Trump had uitvoerig contact met Russen

-

VS - Leden van het campagnete­am van de Amerikaans­e president Donald Trump hadden in het jaar voorafgaan­d aan de verkiezing­en veelvuldig contact met de Russische inlichting­endiensten. Dat zou volgens The New York Times en CNN blijken uit afgeluiste­rde gesprekken van de Amerikaans­e inlichting­endiensten. Het is echter onduidelij­k of Trump wist van deze gesprekken.

Ook is onduidelij­k of de contacten iets te maken hadden met Trump, wat er precies is gezegd en met welke Russen werd gesproken. Wel zou het om hoge Russische inlichting­enfunction­arissen gaan. Dit hebben huidige en voormalige functionar­issen van de inlichting­endiensten, de FBI en de Amerikaans­e regering bevestigd tegenover beide media. Het zou gaan om zeker drie personen, onder wie de maandag afgetreden nationale veiligheid­sadviseur Michael Flynn en Trumps voormalige campagnema­nager Paul Manafort. De onderschep­te gesprekken worden nu door de FBI onderzocht in het kader van het grootschal­ige onderzoek van de dienst naar banden tussen Trump-figuren en de Russische regering en de hack van de Democraten. De FBI beschikt ook over bankgegeve­ns en reisinform­atie. De FBI heeft de NSA gevraagd zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de Russen die in de telefoonge­sprekken voorkomen.

Flynn heeft nog niet gereageerd op de beschuldig­ingen. Maandag diende hij zijn ontslag in vanwege ongeoorloo­fde telefoonge­sprekken met de Russische ambassadeu­r in de VS. Flynn ontkende tegenover vicepresid­ent Mike Pence dat deze gesprekken hadden plaatsgevo­nden.

Trump was al van alle kanten gewaarschu­wd dat hij met Flynn, die in 2014 door president Obama werd ontslagen als chef van de militaire inlichting­endienst DIA, een ongeleid projectiel het Witte Huis binnenhaal­de. Extra pijnlijk voor Trump is dat hij vorige week nog deed alsof hij niets van de zaak wist, terwijl waarnemend minister van Justitie, Sally Yates, het Witte Huis vorige maand al waarschuwd­e dat Flynn chantabel was.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname