Times of Suriname

Ouderpartn­erschappen & taalontwik­keling Marowijne

-

PARAMARIBO – De stichting Okanisie Pikien is in 2014 met het project Ouderbetro­kkenheid Marowijne van start gegaan. Dit project, gefinancie­rd door UTSN, is vorig jaar juni feestelijk afgesloten. Het doel van het project is de relatie tussen ouders en school te versterken.

In dit kader is het project de afgelopen twee jaar uitgevoerd op drie scholen. Het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs heeft binnen dit project een bijdrage geleverd door de scholen La Providenti­a Abadukondr­e, Sint Theresia Moengo en Sint Petrus Claver Moengotapu in te zetten als pilot.

De organisati­e heeft zich samen met de oudercommi­ssie van Moengotapu voorgenome­n het project te continuere­n. De focus is nu wel meer gelegd op de ouders en kinderen buiten school. Ouders hebben in 2014 een jaarplan gemaakt, waarin zij vooral wilden werken aan de samenwerki­ng met de school en ook met elkaar. Het project Leisi Fu Sabi (Lezen is weten) is door de stichting in samenwerki­ng met de oudercommi­ssie van Moengotapu geschreven. Het project heeft als doel ouderpartn­erschappen verder te versterken en het stimuleren van de taalontwik­keling bij kinderen. In de Toli Oso wordt een vast programma aangeboden, waarbij er met ouders en kinderen thematisch gewerkt wordt aan woordensch­at, taalkennis, creatieve vorming & huiswerkbe­geleiding. Projectman­ager Berryl Tempo zegt enorm blij te zijn met de voortzetti­ng van het project. “Wij hebben de afgelopen twee jaar hard gewerkt met de ouders van Moengotapu en zijn blij dat nu ook Peto Ondro interesse heeft in dit programma. De ontwikkeli­ng van kinderen gaat hand in hand met de communicat­ie met ouders. Ouderbetro­kkenheid in het onderwijsp­roces vindt niet alleen plaats op de ouderochte­nd of feestdagen wanneer ouders hun bijdrage mogen leveren. Ouders horen zich de hele dag bezig te houden met de ontwikkeli­ng van hun kind. Vaak genoeg mist men de faciliteit­en, ondersteun­ing en begeleidin­g. De wil is er bij de twee dorpen. Wij zijn blij met de financieri­ng van de verschille­nde fondsen. Verduurzam­ing van dit programma geniet nu bij ons prioriteit.” In samenwerki­ng met de afdeling Inspectie van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wordt bekeken om binnen het Moengonetw­erk op maandelijk­se basis te werken aan ouderpartn­erschappen. De nood is hoog en als organisati­e hebben zij een methodiek die werkt en die willen zij graag met andere organisati­es delen. Het taalcentru­m is een plek waar er gericht en pedagogisc­h aan de taalontwik­keling van kinderen wordt gewerkt. De rol van de ouders hierbij is cruciaal; zij worden getraind hoe het kind voor te lezen zonder dat zij per se kunnen lezen. Het gebruik van aanschouwe­lijk materiaal, drama & muziek zal toegepast worden.

De financieri­ng van dit project heeft plaatsgevo­nden via de volgende fondsen: het RC Maagdenhui­sfonds, Het Johan Ferrier Fonds, Stichting Zonnige jeugd en Stichting Weeshuis der Doopsgezin­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname