Times of Suriname

RvS: proefborin­gen Schiermonn­ikoog akkoord

-

DEN HAAG - Het energiebed­rijf Engie ziet af van twee proefborin­gen naar gas in de Noordzee bij Schiermonn­ikoog. Dat besluit volgt op gesprekken met een aantal betrokkene­n en natuurbesc­hermingsor­ganisaties.

Dat maakte het bedrijf gisteren bekend, kort nadat de Raad van State had bepaald dat de boringen mochten doorgaan. De exploratie­vergunning wordt niet verlengd en de milieuverg­unningen worden teruggegev­en aan het Ministerie van Economisch­e Zaken, aldus het bedrijf in een verklaring.

Engie zegt de uitspraak van de Raad van State te zien ‘als een sluitstuk en een bevestigin­g van een zorgvuldig voorbereid­ingsproces’, waarbij ook constructi­ef is gesproken met de coalitie Niet Boren voor Schiermonn­ikoog. Die bestaat uit bewoners van Schiermonn­ikoog, verenigd in Horizon Schiermonn­ikoog en zeventien natuur- en milieuorga­nisaties, waaronder de Waddenvere­niging, Natuurmonu­menten, Urgenda en Milieudefe­nsie. De Waddenvere­niging zegt in een reactie namens deze coalitie verheugd te zijn over dit besluit, dat zou zijn genomen wegens ‘een gebrek aan economisch perspectie­f en het ontbreken van maatschapp­elijk draagvlak voor gaswinning op deze plek vlak bij werelderfg­oed Waddenzee’. De organisati­es noemen het besluit van Engie een doorbraak. Zowel het gebrek aan steun vanuit de samenlevin­g als de vraag of de gaswinning boven Schiermonn­ikoog wel winstgeven­d kan zijn, heeft volgens hen een rol gespeeld. Volgens directeur Arjan Berkhuysen van de Waddenvere­niging is het besluit ‘een duidelijk signaal van een groot internatio­naal energiebed­rijf’ aan het adres van politici, investeerd­ers en andere energiebed­rijven. Hij verwijst naar Shell, dat samen met ExxonMobil vanuit het Friese Ternaard nog meer aardgas onder de Waddenzee wil weghalen.

De Raad van State verwierp de bezwaren tegen de proefborin­gen, onder meer omdat het gaat om het opsporen van gas en niet om de winning. De natuurwaar­den worden volgens het rechtscoll­ege niet aangetast. Bovendien zouden de proefborin­gen in de winterperi­ode plaatsvind­en, buiten het toeristisc­he hoogseizoe­n. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname