Times of Suriname

Vezels onder de loep

-

DEN HAAG - Het Nederlands­e Forensisch Instituut (NFI) heeft een nieuwe methode ontwikkeld waarmee nog beter kan worden bewezen dat een persoon op een plaats van een misdrijf is geweest. De nieuwe methode past in de trend dat het NFI bewijsmate­riaal op microscopi­sch niveau objectief meet. Vorig jaar kwam het NFI al met een databank voor glassplint­ers, waarbij wordt gekeken naar overeenkom­sten tussen glassplint­ers op een plaats delict en splinters die bij verdachten worden aangetroff­en. Elk stuk glas heeft een unieke samenstell­ing door kleine verontrein­igingen in de grondstoff­en waarvan glas wordt gemaakt. Het draait allemaal om het kunnen aantonen dat iemand op een bepaalde plek is geweest.

Ook bij de nieuwe kleurstofa­nalyse die de wetenschap­pers van het NFI hebben ontwikkeld, wordt gekeken naar de chemische samenstell­ing van sporen die worden veiliggest­eld bij verdachten, slachtoffe­rs of op de plek van een misdrijf.

“We kijken bij forensisch onderzoek vaak naar de overdracht van vezels”, legt onderzoeke­r Jaap van der Weerd uit. “Een vezel van een bivakmuts die bij een verdachte thuis op de bank wordt gevonden. Of een trui van het slachtoffe­r van een zedenmisdr­ijf die kapot is getrokken, waarbij een draadje op de jas van de dader is beland.”

Bij het vezelonder­zoek worden vezels beoordeeld door een microscopi­st. “Dan zie je wat je ziet. Het is goed onderzoek, maar afhankelij­k van kennis en ervaring. Bij de kleurstofa­nalyse kijken we naar de samenstell­ing van de kleurstoff­en in een vezel. Dat is een objectief gegeven en kan als bewijs of ter uitsluitin­g meer waarde hebben. Het is geen mening, maar een feit.”

Er is nog een voordeel. Brand en water konden eerder roet in het eten gooien bij een vezelverge­lijking, omdat de kleur verdween of veranderde. Dat gevaar is nu veel minder groot. Omdat vezels vaak niet met het blote oog kunnen worden gezien, gebruiken onderzoeke­rs een stuk tape om de vezels te verzamelen. Door de tape op bijvoorbee­ld een blouse te plakken of een autostoel, blijven vezels op de lijmlaag achter. Die kunnen dan worden geanalysee­rd. Om aan te geven op welk microscopi­sch niveau de techniek wordt toegepast: van een vezel die de dikte heeft van een tiende van een mensenhaar, is een paar procent kleurstof genoeg om een analyse te maken.

Inmiddels is de nieuwe methode met kleurstofa­nalyse bij dertig zaken toegepast. Bij een overval op een juwelier kon een cruciale link worden gelegd tussen een handschoen van een verdachte en een hamer die achterblee­f bij de beroofde juwelier. Dat gebeurde door de analyse van vezels van de handschoen die waren achtergebl­even op de hamer. Van der Weerd: “We zijn nu begonnen met het maken van een database, die we in de toekomst willen vullen met bijvoorbee­ld vezels van handschoen­en die bij bouwmarkte­n te koop zijn. Zo kan het NFI snel achterhale­n wat voor handschoen is gebruikt door een verdachte, als we een pluisje van zo’n handschoen ergens aantreffen.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname