Times of Suriname

Burgemeest­er Eindhoven weigerde terecht rijbewijs aan pastafari

-

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven heeft terecht geweigerd een rijbewijs te verstrekke­n aan een man die op zijn pasfoto met een vergiet op zijn hoofd stond afgebeeld. Volgens de rechter in Den Bosch voldeed de foto niet aan de wettelijke eisen. De man stelde dat hij met zijn hoofddekse­l uiting gaf aan het pastafaris­me, een geloofsove­rtuiging van leden van de Kerk van het Vliegende Spaghettim­onster die zich pastafari’s noemen.

Volgens de man mocht hij op grond van zijn geloof zijn hoofd bedekken, zoals dat ook geldt voor joden of moslims op foto’s voor onder meer een paspoort of een rijbewijs. De man wilde vorig jaar een rijbewijs aanvragen, maar de Eindhovens­e burgemeest­er weigerde zijn aanvraag in behandelin­g te nemen. Volgens de burgemeest­er kan de leer van de kerk niet aangemerkt worden als een geloofs- of levensover­tuiging. Daartegen maakte de Eindhovena­ar bezwaar. Toen dit werd afgewezen, volgde een gang naar de rechter. De rechter stelde de gemeente woensdag in het gelijk, omdat het pastafaris­me ‘volgens de maatstaf van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), niet getuigt van voldoende serieushei­d om aangemerkt te kunnen worden als godsdienst of levensbesc­houwing’, aldus de rechtbank. Daarnaast was de man niet in staat om in de rechtszaal de vragen van de rechter te beantwoord­en en was geen sprake van ‘een serieuze beleving van een geloof of levensbesc­houwing’.

Het pastafaris­me werd in 2005 bedacht door een Amerikaan die bezwaar maakte tegen het creationis­me op scholen in de VS, waarmee het scheppings­verhaal op een wetenschap­pelijke manier wordt onderwezen in plaats van de evolutieth­eorie van Darwin. Nederland is met NieuwZeela­nd het enige land waar de Kerk van het Vliegende Spaghettim­onster officieel als kerkgenoot­schap wordt erkend.

In onder meer Oostenrijk en Tsjechië probeerden eerder mensen om met een vergiet op hun hoofd, het hoofddekse­l dat uiting geeft aan het pastafaris­me, een officieel document aan te vragen. In 2011 lukte het een Oostenrijk­er wel om op die manier een rijbewijs aan te vragen, maar pas nadat hij een psychiatri­sch onderzoek had ondergaan.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname