Times of Suriname

Kindhuweli­jken voortaan onmogelijk in Malawi

-

MALAWI - Mannen in het Afrikaanse Malawi kunnen niet langer gebruik maken van een juridisch achterpoor­tje om te trouwen met meisjes tussen de 15 en 18. Het parlement stemde dinsdagavo­nd laat bijna unaniem in met een historisch amendement op de grondwet. Dat bericht Plan Internatio­nal giasteren op haar site.

De ngo ijverde al jaren mee om kindhuweli­jken in het land te bannen. Het aantal kindhuweli­jken in Malawi was in 2015 het negende hoogste ter wereld. In heel Sub-Sahara-Afrika trouwt gemiddeld een op de vier meisjes voor hun 18e verjaardag, in Malawi gaat het om de helft. In 2015 werd de minimumlee­ftijd voor een huwelijk al opgetrokke­n van 15 tot 18, maar dankzij een achterpoor­tje in de grondwet konden kinderen tussen 15 en 18 met toestemmin­g van de ouders toch nog altijd trouwen.

“Dit is een monumental­e veranderin­g voor de toekomstig­e generaties in Malawi en we zijn zo blij dat jonge mensen een grote rol hebben gespeeld in dit succes”, aldus Lily Omondi, directeur van in Malawi. “Cruciaal daartoe was dat de betrokken ministers de stem van jongeren zelf gehoord hebben.” In het parlement stemden 131 parlements­leden voor het amendement. Er waren twee tegenstemm­en.

Vroeg trouwen leidt ertoe dat meisjes school verlaten, in armoede terechtkom­en, blootgeste­ld worden aan huiselijk en seksueel geweld, ernstige gezondheid­srisico’s en overlijden door vroege zwangersch­appen en aids. Het VN-kinderrech­tenfonds Unicef schat dat het aantal getrouwde meisjes kan stijgen van 125 miljoen naar 310 miljoen in 2050, als er geen echte vooruitgan­g wordt geboekt om kindhuweli­jken en tienerzwan­gerschappe­n te vermijden.

(HLN)

 ??  ?? Een bijeenkoms­t in Malawi over kindhuweli­jken. (Health News Florida)
Plan Internatio­nal
Een bijeenkoms­t in Malawi over kindhuweli­jken. (Health News Florida) Plan Internatio­nal

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname