Times of Suriname

Defensiemi­nister VS noemt NAVO van fundamente­el belang Japan dient protest in tegen Rusland

-

JAPAN - Japan heeft officieel protest aangeteken­d tegen het besluit van Rusland om vijf onbewoonde eilanden, van de tussen de twee landen omstreden Koerilen eilandengr­oep, nieuwe namen te geven. De Koerilen bestaan uit 56 eilanden en zijn al 72 jaar een splijtzwam tussen Japan en Rusland, meldt CNN. Rusland kreeg de eilandengr­oep officieel in handen na de Tweede Wereldoorl­og. Japan vindt dat in ieder geval de vier eilanden direct ten noorden van het land bij Japan horen. Door het dispuut hebben Japan en Rusland nooit officieel de Tweede Wereldoorl­og onderling beëindigd.

Het besluit van Rusland komt twee maanden nadat President Vladimir Poetin en premier Shinzo Abe elkaar ontmoetten in Japan tijdens een conferenti­e over de Koerilen. Japan noemt het Russische besluit van de hernoeming nu extreem betreurens­waardig. Rusland heeft de vijf eilanden vernoemd naar bekende Russen, waaronder een vrouwelijk­e kapitein en een voormalig gouverneur. Vooral de vernoeming van eilanden naar generaals Kuzma Derevyanko en Alexei Gnechko is voor Japan pijnlijk. Deze twee generaals speelden een grote rol bij de overgave van Japan en de annexatie van de eilandengr­oep door Rusland.

(NU.nl) BELGIE - De Amerikaans­e minister van Defensie, Jim Mattis, heeft gisteren gezegd dat de NAVO van fundamente­el belang is voor de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten.

Mattis zei in Brussel dat de NAVO van fundamente­el belang blijft voor de VS en de hele trans-Atlantisch­e gemeenscha­p. Hij voegde eraan toe dat het redelijk is om lidstaten te vragen evenredig bij te dragen aan de collectiev­e veiligheid. “Uiteindeli­jk verdedigen we samen de vrijheid.”

De oud-generaal, die eerder voor de militaire alliantie werkte, noemde de NAVO zijn tweede huis. Hij zei zich op te maken voor een open conversati­e. “Ik ben hier om te luisteren. We zullen opnieuw bewijzen dat de NAVO zich kan aanpassen aan veranderen­de omstandigh­eden.” De defensiemi­nisters overlegden gisteren met hun Amerikaans­e collega James Mattis, die naar verwachtin­g zal vragen de uitgaven sneller te verhogen.

(NU.nl)

 ??  ?? Een Russisch orthodox kruis naast een Japanse graftombe op de Koerilen. (South China Morning Post)
Een Russisch orthodox kruis naast een Japanse graftombe op de Koerilen. (South China Morning Post)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname