Times of Suriname

Berggebied­en warmen nog sneller op dan andere delen van de aarde

-

Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste berggebied­en ter wereld tweemaal zo snel opwarmen als de rest van de aarde. Dat beïnvloedt flora en fauna en maakt de toegang tot zuiver water nog meer problemati­sch. De klimaatver­andering verandert de chemische karakteris­tieken van bergbodems en zal de ecosysteme­n in berggebied­en binnen enkele decennia zichtbaar veranderen. Tot die conclusie komt een wereldwijd onderzoek, gepublicee­rd in het wetenschap­pelijke tijdschrif­t Nature. Volgens een onderzoek door klimaatwet­enschapper­s van de universite­it van de Amerikaans­e staat Vermont en van Zweedse universite­it voor landbouwwe­tenschappe­n warmen de meeste berggebied­en ter wereld tweemaal zo snel op als het wereldwijd­e gemiddelde. Als gevolg daarvan verschuift de chemische balans van de bodem in deze gebieden razendsnel tussen twee belangrijk­e voedingsto­ffen, naar minder stikstof terwijl de hoeveelhei­d fosfor dezelfde blijft. De onderzoeke­rs stelden die verschuivi­ng in zeven bergketens overal ter wereld: in NieuwZeela­nd, de VS, Canada, Australië, Europa, Japan en in de Argentijns­e regio Patagonië. Ze voorspelle­n dat dergelijke ingrijpend­e veranderin­gen dieren en plantensoo­rten zullen doen verschuive­n en sommige zelfs helemaal doen verhuizen. Deze nieuwe studie overwon het tijdsprobl­eem waar veel klimaatond­erzoekers mee kampen. De effecten van klimaatver­andering voltrekken zich immers over een veel langere periode dan een kort eenmalig traditione­el onderzoek kan vaststelle­n. In de bergen konden de onderzoeke­rs dat probleem gedeelteli­jk omzeilen door dezelfde fenomenen op verschille­nde hoogtes te meten. Over een hoogtevers­chil van driehonder­d meter zijn reeds vergelijki­ngen mogelijk met het warmere klimaat tegenover tachtig jaar geleden.

“Die aanpak liet ons toe om voorspelli­ngen te doen over de effecten van de opwarming in bergachtig­e ecosysteme­n zonder de problemen waar experiment­en in een lab mee gepaard gaan”, zegt Jordan Mayor, leider van de studiegroe­p. Deze voorspelli­ngen zijn zorgwekken­d. Zo stellen de wetenschap­pers vast dat de stikstofcy­clus sneller verloopt wanneer de temperatuu­r daalt, maar dat het fosforyclu­s gelijk blijft. “Met andere woorden, naarmate bergtoppen warmer worden, krijg je een ontkoppeli­ng tussen de twee voedingscy­cli die nodig zijn om plantenlev­en mogelijk te maken”, zegt Aimée Classen, medeauteur van de studie. “Alle klimaatmod­ellen gaan ervan uit dat planten gewoon naar hogere regionen kunnen migreren wanneer het lokaal klimaat warmer wordt”, zegt Classen. “Deze studie toont aan dat dat misschien niet zo evident is.” “De mensheid is afhankelij­k van de bergen”, zegt Nathan Sanders, hoogleraar ecologie aan de Universite­it van Vermont. “We stelden vast dat de stijgende temperatuu­r een heel aantal andere veranderin­gen aandrijft en zo de biodiversi­teit in gevaar brengt. Dat kan een diepgaand effect hebben op de zaken die het ecosysteem biedt aan de mens – zoals zuiver water.”

Dit onderzoek heeft niet alleen gevolgen voor berggebied­en, stellen de wetenschap­pers. “Deze studie neemt bergen als voorbeeld van hoe ecologisch­e links verbroken kunnen worden als het klimaat opwarmt”, zegt Sanders. “Ze toont tevens aan dat dit een wereldwijd fenomeen is.” Berggebied­en beslaan ongeveer 24 procent van de oppervlakt­e van de begane grond op aarde. Daar wonen 1,2 miljard van de in totaal 7,4 miljard mensen op aarde (VN-cijfers 2016). (De wereld morgen/ Foto: Only In Your

State)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname