Times of Suriname

Insel Air uit Suriname

-

PARAMARIBO/WILLEMSTAD - Het eens zo omvangrijk vliegnetwe­rk van Insel Air wordt nu sterk in aantal teruggebra­cht. De verbinding­en met Aruba, Bonaire en Sint Maarten blijven, maar de rest van alle vluchten naar landen in de regio, waaronder Suriname, zal verdwijnen. Dit werd gisteren besloten nadat Nederland aangaf in te grijpen in de kwestie Insel Air. Insel Air Suriname zegt aan de krant niet te mogen reageren.

“Reacties omtrent de maatschapp­ij moeten komen van Insel Air Curaçao”, was de korte reactie die de krant kreeg. Buitenland­se media gaven gisteren aan dat Nederland ingrijpt bij de burgerluch­tvaartauto­riteit op Curaçao (CCAA) en Aruba (DCA). Dat heeft staatssecr­etaris Dijksma aan de kamer laten weten. Na een Nederlands onderzoek was al besloten dat rijksambte­naren uit voorzorg geen gebruik meer mochten maken van Insel Air, de grootste luchtvaart­maatschapp­ij op beide eilanden. Curaçao heeft nu ingestemd met assistenti­e van de Nederlands­e Inspectie Leefomgevi­ng en Transport (ILT). Tegelijker­tijd komt er een intensieve samenwerki­ng op gang om de luchtvaart­autoriteit­en van Curaçao te versterken en de wetgeving op orde te brengen. “Dat gebeurt ook op Aruba, alhoewel de problemen daar niet zo groot zijn als op Curaçao”, zegt Dijksma. Er is veel mis bij de luchtvaart­autoriteit CCAA. Zo ontdekte het Nederlands­e inspectiet­eam dat er onvoldoend­e deskundig personeel bij het CCAA aanwezig is en dat er geen aansturing is van de inspecteur­s. Het Nederlands­e inspectiet­eam ontdekte bijvoorbee­ld dat twee inspecteur­s een handeltje hadden in vliegtuigo­nderdelen. Eerst keurden zij een toestel van Insel Air af en daarna leverden zij zelf de onderdelen. Maar niet alleen de burgerluch­tvaartauto­riteit krijgt ervan langs, ook het Ministerie van Verkeer en Vervoer in Willemstad. CCAA greep als toezichtho­uder pas laat in bij Insel Air, hoewel de problemen bekend waren bij het ministerie.

Met het ingrijpen van Nederland hoopt Curaçao uiteindeli­jk ook de begeerde categorie-1-status van de FAA, de Amerikaans­e luchtvaart­autoriteit, terug te krijgen. Die status verloor het land in 2012 en tot nu toe is het geen enkele Curaçaose minister gelukt om de problemen op te lossen.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname