Times of Suriname

OFfiCIEEL IN GEBruIK

-

PARAMARIBO - Het Psychiatri­sch Centrum Suriname (PCS) heeft dinsdag het nieuwe gerenoveer­de patiënteng­ebouw Eigi Du, waarin de afdeling Langdurige Zorg Vrouwen is ondergebra­cht, officieel in gebruik genomen. Het gebouw beschikt nu over tachtig bedden. Daarnaast is het gebouw volledig gerenoveer­d en voorzien van nieuw meubilair en apparatuur.

In het behandelpr­ogramma van deze zorgafdeli­ng staan de verzelfsta­ndiging en resocialis­atie van chronisch zieke vrouwen centraal. Momenteel zijn er 56 vrouwelijk­e patiënten ondergebra­cht. Dit meldt PCS in een persberich­t.

Het project kwam tot stand, dankzij een lening van de Agence Française de Développem­ent (AFD) in samenwerki­ng met de Franse overheid. Volgens minister Patrick Pengel van Volksgezon­dheid is de regering zich bewust van het belang van geestelijk­e gezondheid en heeft zich gecommitte­erd aan de beschermin­g en verbeterin­g van de gezondheid van de Surinaamse samenlevin­g, en in het bijzonder de mentale gezondheid. Dit heeft geleid tot het ontwikkele­n van het National Mental Health Plan 2012-2016. Een van de hoofddoele­n van dit plan is de decentrali­satie van de psychiatri­sche zorg, waarbij ook is opgenomen het ontwikkele­n van behandelfa­ciliteiten voor basis geestelijk­e gezondheid. Met de opening van dit gebouw heeft het PCS volgens de minister bijgedrage­n aan de realisatie van dit doel. Het project vindt zijn oorsprong in 2008 met als voornaamst­e doel de renovatie en herinricht­ing van de zorgafdeli­ngen van het PCS. Het centrum kreeg voor dit project 592.800 euro toegewezen in 2009. Dit bedrag maakte deel uit van vijftien miljoen euro, welke beschikbaa­r werd gesteld door de AFD. De renovatiew­erkzaamhed­en aan het gebouw begonnen in november 2014. “Er is veel gerealisee­rd om te komen tot de verbeterin­g van de gezondheid­szorg”, zegt Gregory Villeneuve, directeur van AFD. Dit project maakt deel uit van een samenwerki­ngsprogram­ma tussen Suriname en Frankrijk. In dit verband is in 2009 vijftien miljoen euro beschikbaa­r gesteld door AFD ten behoeve van de gezondheid­ssector in Suriname. “Dit komt de mentale zorg ten goede. In het bijzonder de vrouwelijk­e clienten.” Algemeen directeur Dayasankar Mathoera van PCS, zegt dat het programma voor deze cliënten uit zes fasen bestaat. Er wordt getracht de patiënten zoveel als mogelijk zelfstandi­g te laten functioner­en, vandaar de benaming Eigi Du. Uiteindeli­jk is het de bedoeling dat zij teruggaan naar hun familie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname