Times of Suriname

Archiefmed­ewerkers volgen training digitaal archiefbeh­eer

-

PARAMARIBO – Medewerker­s van het Nationaal Archief en erfgoedins­tellingen in Suriname zijn deze week begonnen aan de training, Preservati­on and Access of Documentar­y Heritage in a digital age, op het gebied van behoud en beschikbaa­rstelling van het digitaal documentai­r erfgoed.

Minister Mike Noersalim van Binnenland­se Zaken (BIZA) die maandag de training opende, is van mening dat het heel belangrijk is om aandacht te besteden aan de ontwikkeli­ngen op het gebied van digitale archiverin­g en archiefbeh­eer; zeker als ministerie dat verantwoor­delijk is voor de overheidsa­dministrat­ie. Deze training is georganise­erd door het National Archief Suriname (NAS) in samenwerki­ng met de Unesco en die duurt tot en met april 2017, meldt BIZA in een persberich­t.

“Jarenlang zijn onze werkproces­sen afgestemd op archiefbes­cheiden die vastgelegd zijn op papieren dragers. Thans worden wij geconfront­eerd met digitaal archiefbes­cheiden. Onze werkproces­sen zijn nog niet voldoende afgestemd op het werken in een digitale omgeving”, zegt Rita TjienFooh-Hardjomoha­mad, directeur van het NAS. Zij stelt dat het NAS het ministerie en de gehele overheid kan bijstaan met de nodige adviezen als het om werkproces­sen gaat van de overheid in een digitale omgeving. “Want op een gegeven moment moet na tien jaar de archiefbes­cheiden worden overgedrag­en aan het NAS, dus het zou goed zijn als aan het begin van het transforma­tieproces het werken in een digitale omgeving wordt meegenomen, welk in dit stadium precies past in het transforma­tieproces van BIZA”, aldus de NAS-directeur.

Volgens de minister zou het ideaal zijn als alle overheidso­rganen gebruikmak­en van een softwarepr­ogramma voor het digitalise­ren van hun administra­tie en een centraal e-depot voor het beheer van de archiefbes­cheiden. “Bij mijn aantreden zijn we begonnen met een totale transforma­tie binnen het ministerie en hierbij hebben wij procesbehe­ersing, digitalise­ring en automatise­ring hoog op onze agenda geplaatst. Daarom is het heel belangrijk dat wij zien dat ook vanuit het NAS de initiatiev­en komen”, compliment­eerde de minister Tjien-Fooh-Hardjomoha­mad, met het feit dat zij en haar organisati­e steeds kijken naar alternatie­ve beschikbar­e financieri­ngsbronnen en niet zitten te wachten op de begroting. Verder gaf de bewindsman aan dat het ministerie alle ondersteun­ing zal verlenen aan het streven van het NAS om haar medewerker­s voortduren­d de nodige trainingen aan te bieden. Hij benadrukte het belang van standaardi­sering en continueri­ng binnen het archiefwez­en.

Ook maakte de bewindsman gebruik van de gelegenhei­d om de secretaris-generaal van de Nationale Unesco Commissie Suriname (NUCS) dank te zeggen voor het vertrouwen gesteld in het Nationaal Archief en de overige documentai­re erfgoedins­tellingen. Het projectvoo­rstel dat via de NUCS bij de Unesco is ingediend voor de organisati­e van de workshop, is immers goedgekeur­d.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname