Times of Suriname

31 maanden cel voor Syriëgange­r

-

DEN HAAG - De 23-jarige Haagse Martijn N., die tot twee keer toe naar Syrië probeerde te reizen om zich daar aan te sluiten bij een terroristi­sche organisati­e, moet 31 maanden de cel in. Een jaar daarvan is voorwaarde­lijk. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag gisteren. Tegen N. was 42 maanden gevangenis­straf geëist.

N. is veroordeel­d voor “poging om deel te nemen aan een criminele terroristi­sche organisati­e en het voorbereid­en van moord, doodslag en brandstich­ting met een terroristi­sch oogmerk”, aldus de rechtbank.

De Haagse man, die zichzelf Latief noemt, probeerde twee keer Syrië binnen te komen, maar beide pogingen strandden in Turkije. In 2013 vertrok hij samen met een vriend voor het eerst richting Syrië. Uit in beslag genomen telefoons bleek dat zij contact hadden met jihadist Soufiane Z. die al in Syrië was. Van hem ontvingen ze instructie­s hoe ze de grens konden oversteken en wat ze moesten doen als ze zouden worden gepakt.

Begin 2016 probeerde hij het opnieuw. Het lukte hem toen om in Düsseldorf op een vliegtuig te stappen, hoewel hij als terreurver­dachte geregistre­erd stond en zijn paspoort was ingenomen. Als gevolg van een telefoonst­oring was toen het uitvaardig­en van zijn arrestatie­bevel vertraagd. Over deze fout zijn ook Kamervrage­n gesteld aan de toenmalige minister van Justitie Ard van der Steur. In mei vorig jaar hielden de Turkse autoriteit­en hem voor de tweede keer aan. Een maand later werd hij aan Nederland overgedrag­en. De rechtbank neemt het N. bijzonder kwalijk dat hij tot twee keer toe naar Syrië probeerde te gaan om zich daar als strijder aan te sluiten bij een jihadistis­che strijdgroe­p. Zeker de tweede keer moet hij volgens de rechtbank “extra doordronge­n zijn geweest van het feit dat hij iets strafbaars aan het doen was. De rechtbank weegt dit dan ook zwaar mee in zijn nadeel”, staat in het vonnis.

N., zoon van een Nederlands­e vader en Tanzaniaan­se moeder, begon zich vanaf zijn achttiende meer te verdiepen in de islam. Volgens zijn omgeving werd hij steeds strenger in zijn geloof. (De Telegraaf/ Foto: ThePostOnl­ine.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname