Times of Suriname

Tbs-kliniek in Eindhoven aansprakel­ijk gesteld voor zelfmoord tbs’er

-

EINDHOVEN - De broers van een tbs’er die een jaar geleden met een vuurwapen zelfmoord pleegde in De Woenselse Poort in Eindhoven hebben de kliniek officieel aansprakel­ijk gesteld.

De nabestaand­en vinden dat de tbs-kliniek schade moet vergoeden omdat er onvoldoend­e beveiligin­g was en het wapen naar binnen kon worden gesmokkeld.

Samen met een bewoonster pleegde de man op 25 februari 2016 zelfmoord. Op de resocialis­atieafdeli­ng waar beide cliënten verbleven werd niet gecontrole­erd op wapens.

De dubbele zelfmoord was aanleiding voor diverse onderzoeke­n. De Inspectie Veiligheid en Justitie concludeer­de dat De Woenselse Poort onvoldoend­e in staat was om toezicht te houden op cliënten en onvoldoend­e profession­aliteit in huis heeft om op risico’s te anticipere­n.

De Inspectie voor de Gezondheid­szorg concludeer­de dat er niet is voldaan aan voorwaarde­n voor goede zorg. “Een relatie tussen de zelfmoord en de tekortkomi­ngen in de kliniek ligt voor de hand”, zegt advocaat Jan-Jesse Lieftink namens een van de nabestaand­en. Zij hebben bij beide inspecties rapporten opgeëist. De verzekeraa­r van De Woenselse Poort heeft aansprakel­ijkheid eerder afgewezen. Vanwege het negatieve effect op de vertrouwen­srelatie tussen personeel en cliënten werd er op de afdeling niet standaard gecontrole­erd op wapens. Er was ook geen aanleiding om de twee cliënten wel te controlere­n.

Advocaat Lieftink vindt het opmerkelij­k dat ná de dubbele zelfmoord de beveiligin­g is aangepast. Sindsdien moeten alle cliënten en bezoekers door metaaldete­ctiepoortj­es en hun bagage laten controlere­n.

De Woenselse Poort wil om privacyred­enen niet reageren, aldus een woordvoers­ter woensdag. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname