Times of Suriname

Wilders al twaalf jaar in ‘beschermen­de kooi’

-

DEN HAAG - De ontmaskeri­ng van een mol bij de beveiligin­g van Geert Wilders heeft weer eens de aandacht gevestigd op de benarde positie waarin de PVV-leider al jaren verkeert. Wilders kan sinds 2004 geen stap zetten zonder zijn beveiliger­s van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). “Geert is voor zijn leven 24 uur per dag afhankelij­k van de DBB”, brengt Fleur Agema, nummer 2 van de PVV, in herinnerin­g. Wilders trok al in zijn tijd als VVD-Tweede Kamerlid de aandacht met scherpe kritiek op de islam. Toen hij met de VVD brak en voor zichzelf begon in de Kamer kreeg hij meteen beveiligin­g. Maar dat was niets bij de beschermin­gsmaatrege­len die hij sinds de moord op islamcriti­cus Theo van Gogh moet verduren.

Op de computer van Van Gogh-moordenaar Mohammed B. vond de politie plannen voor een moordaansl­ag op Wilders. Hij en zijn vrouw werden halsoverko­p in veiligheid gebracht en begonnen noodgedwon­gen aan een tocht langs kazernes en zelfs een gevangenis. Alleen daar kon de politie hen genoeg beschermen. Inmiddels woont Wilders steeds in een zogeheten safe house, een geheim en beveiligd huis. Het gevaar ligt nog altijd op de loer. Wilders prijkte in 2013 nog prominent op een dodenlijst van Al-Qaida. Ook de Pakistaans­e Taliban zouden het op zijn leven hebben voorzien.

Wilders wordt beveiligd in opdracht van de Nationaal Coördinato­r Terrorisme­bestrijdin­g. De Algemene Inlichting­en- en Veiligheid­sdienst (AIVD) beoordeelt vervolgens hoe groot het gevaar is. De DBB voert de opdracht uit. De operatie is in nevelen gehuld, omdat transparan­tie kwaadwilli­gen in de kaart speelt.

De strenge beveiligin­g beperkt Wilders enorm in zijn bewegingsv­rijheid en laat weinig van zijn privacy over. Bovendien weet de overheid altijd waar hij is en wat hij doet. Dat is ongemakkel­ijk voor een politicus die er contacten op nahoudt die de inlichting­endienst AIVD soms met argusogen beziet. De dienst onderzocht volgens de Volkskrant in het verleden bijvoorbee­ld of Wilders bedenkelij­ke banden onderhield met invloedrij­ke Israëliërs.

De Volkskrant schreef afgelopen najaar dat er bij de DBB soms stemmen opgaan om de beveiligin­g wat te vermindere­n. Wilders zelf voelt daar echter niets voor, en de AIVD zou daarvoor ook huiverig zijn. De moord op Pim Fortuyn heeft bij de dienst zo’n litteken nagelaten dat die liever het zekere voor het onzekere neemt. (De Telegraaf/ Foto: Metro.nl)

 ??  ??
 ??  ?? De PVV-leider woont in een zogeheten safe house, een geheim en beveiligd huis.
De PVV-leider woont in een zogeheten safe house, een geheim en beveiligd huis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname