Times of Suriname

RWE boekt miljardenv­erlies door afschrijvi­ngen

-

BERLIJN - RWE heeft in 2016 een groot nettoverli­es geleden als gevolg van zware afschrijvi­ngen op elektricit­eitsvoorzi­eningen in Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Turkije bij een slechte ontwikkeli­ng van groothande­lsprijzen en een aanvullend­e afschrijvi­ng op nucleaire faciliteit­en.

Dit maakte de Duitse energielev­erancier in voorlopige cijfers gisteren bekend.

Het bedrijf boekte in totaal 4,3 miljard euro aan afschrijvi­ngen, aanvullend een afdracht van 6,8 miljard euro voor beheer en opslag van nucleair afval, en een verlies van 800 miljoen euro uit derivaten, wat leidde tot een nettoverli­es van 5,7 miljard euro. Het aangepaste resultaat voor rente en belastinge­n (Ebit) kwam uit op 3,1 miljard euro en de aangepaste nettowinst bedroeg 800 miljoen euro. RWE wist in het afgelopen boekjaar wel de nettoschul­d te verkleinen, met 2,8 miljard euro tot 22,7 miljard euro.

Het bedrijf zal over 2016 geen dividend aan gewone aandeelhou­ders betalen, maar een dividend van 0,13 euro per aandeel aan preferente aandeelhou­ders uitkeren. Het concern verwacht, gezien de gezonde reguliere operatione­le financiële ontwikkeli­ng, waaronder schuldverm­indering, vanaf 2017 weer een dividend van 0,50 euro per aandeel aan preferente en gewone aandeelhou­ders te zullen betalen.

Het concern streeft ernaar dit dividendni­veau in de jaren erna te handhaven. RWE zal de volledige jaarrappor­tage op 14 maart bekendmake­n. Het aandeel RWE noteerde gisterocht­end 0,3 procent lager op 13,47 euro de Duitse beurs.

(Beursduive­l/Foto: NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname