Times of Suriname

Canada zal grenzen open houden voor illegale migratie

-

CANADA - Canada blijft migranten die illegaal de grens oversteken met de VS opvangen. Dat heeft premier Trudeau van Canada dinsdag gezegd. Wel gaat Canada extra veiligheid­smaatregel­en nemen. De laatste weken steken steeds meer immigrante­n de grens over vanuit de VS. Op veel plekken is de grens niet bewaakt. De aanwas van illegale migranten wordt veroorzaak­t door het voornemen van president Trump om illegalen uit te zetten. Trudeau twitterde dinsdag dat diversitei­t juist de grote kracht is van Canada. ‘Op internatio­nale #MotherLang­uageDay vieren we de vele verschille­nde talen die gesproken worden in ons grote land’, zo zei hij. De oppositie in Canada vreest voor chaos als het land door blijft gaan met het opnemen van migranten.

Ook zal Canada de komende maanden 1.200 jezidi’s uit Irak, voornameli­jk vrouwen en kinderen, opnemen en hervestige­n. De religieuze minderheid is het doelwit van aanslagen door terreurgro­ep Islamitisc­he Staat (IS).

‘Onze regering is vastbeslot­en om beschermin­g te bieden aan overlevend­en van IS’, zei minister van Immigratie Ahmed Hussen. ‘Het doel van deze operatie is om zij die het meeste risico lopen, naar Canada te brengen en hen de steun en hulp te geven die ze nodig hebben om een nieuwe thuis te maken en hun levens hier opnieuw te beginnen.’ De aankondigi­ng komt vier maanden nadat het Canadese parlement unaniem een motie goedkeurde over de hervestigi­ng van jezidi’s. De kosten worden geraamd op ongeveer 28 miljoen Canadese dollar (20,2 miljoen euro). Woensdag zullen al bijna 400 vluchtelin­gen naar Canada worden overgebrac­ht.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Roxham Rd, de straat die de VS en Canada verbinden, is een plaats waar vele migranten zich bevinden. (Toronto Star)
Roxham Rd, de straat die de VS en Canada verbinden, is een plaats waar vele migranten zich bevinden. (Toronto Star)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname