Times of Suriname

Hooggerech­tshof beslist dat Zuid-Afrika niet uit Strafhof mag stappen

-

ZUID-AFRIKA - De beslissing van Zuid-Afrika om het Internatio­naal Strafhof (ICC) in Den Haag niet langer te erkennen, is in strijd met de grondwet. Dat heeft het ZuidAfrika­ans hooggerech­tshof gisteren bepaald.

De oppositie had de zaak aangespann­en. Minister van Justitie Michael Masutha wees het oordeel van de rechtbank in de provincie Gauteng af. Hij zei dat de regering het plan om afscheid te nemen van het ICC doorzet en beroep aantekent. De ZuidAfrika­anse regering heeft laten weten dat het land het Verdrag van Rome gaat opzeggen. Met dat verdrag werd in 1998 het ICC opgericht. In 2002 ging het ICC feitelijk aan het werk.

Het is geen VN-hof en gaat vrijwel uitsluiten­d over misdaden in landen die meedoen. De VS, Rusland en China doen niet mee. Het is wel het eerste juridische orgaan met een permanente internatio­nale jurisdicti­e ten aanzien van genocide, misdaden tegen de menselijkh­eid en oorlogsmis­daden. Het hof ligt in Afrika onder vuur, omdat het daar inmiddels wordt gezien als een tribunaal om Afrikanen te berechten. Alle beklaagden komen uit Afrika. Het hof heeft naar schatting al meer dan een miljard euro uitgegeven en slechts vier mensen veroordeel­d, allen Afrikanen. Onder de voortvluch­tigen van het ICC is ook de president van Soedan, Omar Hassan alBashir. De juridische rel over de Zuid-Afrikaanse deelname aan het ICC barstte los toen al-Bashir in 2015 naar een top van de Afrikaanse Unie in Zuid-Afrika kwam en er met rust werd gelaten.

De regering stelde dat hij als staatshoof­d immuun was, maar een rechter bepaalde dat hij voor het ICC moest worden aangehoude­n. Het ICC zoekt hem al sinds 2009 wegens onder meer volkerenmo­ord gepleegd in Darfur, een regio in het westen van zijn land.

(NU.nl)

 ??  ?? Onder de voortvluch­tigen van het ICC is ook de president van Soedan, Omar Hassan al-Bashir.( Business Insider)
Onder de voortvluch­tigen van het ICC is ook de president van Soedan, Omar Hassan al-Bashir.( Business Insider)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname