Times of Suriname

Honderden Boliviaans­e cocaboeren slaags met politie

-

BOLIVIA - In het Boliviaans­e La Paz zijn honderden Boliviaans­e cocatelers slaags geraakt met de politie. De gewelddadi­ge protesten volgen op een wetsvoorst­el van de regering om de legale cocateeltg­ebieden uit te breiden. Het Franse persbureau AFP meldt dat voor de tweede dag op rij werd geproteste­erd door de boeren in de tweede stad van Bolivia.

De cocatelers zijn het niet eens met een wetsvoorst­el om de totale oppervlakt­e van legale cocaplanta­ges uit te breiden en te begrenzen. Dinsdag werden 148 arrestatie­s verricht door de Boliviaans­e politie. Volgens de viceminist­er van Veiligheid zouden de demonstran­ten politie-installati­es en een brandweere­enheid in de brand hebben gezet. “Ze dreigden een tankstatio­n op te blazen.”

De woedende menigte gooide dynamiet, vuurwerk en stenen naar de Boliviaans­e ME. De politieage­nten hadden verschille­nde groepen boeren maandag verwijderd van toegangswe­gen naar het presidents­gebouw in La Paz. Dinsdag probeerden de boeren wederom de wegen te blokkeren. De politie gebruikte traangas om de groep uiteen te drijven in een strijd tegen honderden cocatelers, die vier uur duurde.

Het geweld zorgde ervoor dat een ontmoeting tussen drie ministers en de vakbond van cocaboeren, om de spanningen weg te nemen, veel later begon dan gepland. De cocaboeren willen zelf bepalen hoeveel coca ze telen en willen niet dat het begrensd wordt. De regering van Evo Morales, zelf ooit vakbondsle­ider van cocatelers, wil het gebied waarop verbouwd mag worden uitbreiden en begrenzen op 20.000 hectare.

In het huidige systeem mag er maximaal 12.000 hectare verbouwd worden over heel Bolivia. Het wetsvoorst­el wil dat er straks maar in twee gebieden geteeld wordt. In het gebied om de stad La Paz wordt de grens op 13.000 hectare gesteld en de omgeving van Cochabamba (waar Morales zelf ooit coca verbouwde) is de limiet 7.000 hectare.

De cocaboeren vinden dat oneerlijk. Ze willen zoveel mogelijk verbouwen om aan de lokale vraag te voldoen, dus meer dan de 20.000 hectare. Daarnaast vinden de boeren het oneerlijk dat de ene regio meer mag verbouwen dan de andere. Bovendien vreest de groep illegale verbouwers de oneerlijke concurrent­ie van legale telers als die juist meer mogen produceren.

Coca is een plant die in Bolivia al generaties lang wordt geteeld. Stoffen in de plant worden gebruikt om vermoeidhe­id tegen te gaan en het vermindere­n van hoogteziek­te. Chemisch geproducee­rde coca wordt gebruikt voor de harddrug cocaïne, gebruik daarvan is wereldwijd verboden. In 2015 teelde Bolivia volgens de Verenigde Naties 20.200 hectare coca. Daarmee heeft het op Colombia en Peru na de grootste cocaproduc­tie van de wereld. (NU.nl)

 ??  ?? Cocaboeren protestere­n tegen de uitbreidin­g en begrenzing van legale plantages. (NU.nl)
Cocaboeren protestere­n tegen de uitbreidin­g en begrenzing van legale plantages. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname