Times of Suriname

Kabinetsch­ef en lijfwacht van Marine Le Pen verhoord

-

FRANKRIJK - De Franse Justitie breidt haar onderzoek verder uit rond de ongeoorloo­fde betaling van twee EU-partijmede­werkers van het extreemrec­htse Front National (FN) in het Europees Parlement in Straatsbur­g. De gerechteli­jke politie verhoorde gisteren een van Le Pen’s lijfwachte­n en haar kabinetsch­ef van het bureau in Nanterre. FN-voorzitste­r en presidents­kandidate Marine Le Pen spreekt sinds het begin van het onderzoek van een samenzweri­ng tegen haar persoon.

Franse media meldden vorige vrijdag dat Le Pen volgens een rapport van het Europees Bureau voor Fraudebest­rijding (Olaf) had toegegeven dat ze haar lijfwacht Thierry Légier fictief tewerkstel­de als parlementa­ir assistent om lonen en lasten te regularise­ren. Le Pen ontkende echter meteen zelf dat ze een dergelijke bekentenis zou gedaan hebben. De extreemrec­htse kandidate voor de Franse presidents­verkiezing­en legde uit dat er een boekhoudku­ndige regularise­ring was doorgevoer­d en dat er absoluut niets fictiefs was in deze zaak. “Ik heb daarvan alle bewijzen, die zal ik te gepaste tijde aan Olaf overmaken”, voegde ze aan toe.

Het Europees Parlement eist bijkans 340.000 euro terug van Le Pen. Omdat de presidents­kandidate van uiterst rechts weigert het geld terug te storten, houdt het parlement intussen een deel van haar loon in. De Franse Justitie speelde de zaak door naar de onderzoeks­rechters. Of er een proces van komt, is zeer de vraag. De euroscepti­sche Le Pen is volgens de huidige peilingen met meer dan 25 procent van de stemmen favoriet in de eerste ronde voor de Franse presidents­verkiezing in april. In de tweede en beslissend­e ronde zou ze volgens de peilingen de duimen moeten leggen tegen de conservati­ef François Fillon of de onafhankel­ijke kandidaat Emmanuel Macron. (HLN)

 ??  ?? Marine Le Pen met haar bodyguard Thierry Legier (vlak achter haar). (La Croix)
Marine Le Pen met haar bodyguard Thierry Legier (vlak achter haar). (La Croix)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname