Times of Suriname

Kledingmer­ken vier jaar na Rana Plaza tevreden

-

Op 24 april 2013 kwamen 1.138 kledingwer­kers, grotendeel­s vrouwen, om bij de instorting van een gebouw aan Rana Plaza in Dacca, hoofdstad van Bangladesh. Vier jaar later keuren kledingmer­ken nog steeds goed dat vakbonden vervolgd worden en betalen ze extreem lage lonen. Vakbond LBC-NVK en Schone Kleren Campagne eisen aandacht voor de sociale strijd van de kledingwer­kers in Bangladesh. Bediendenv­akbond LBCNVK en de organisati­e Schone Kleren Campagne sluiten zich aan bij een Europese actie van vakbondsko­epels UNI Global Union en IndustriAL­L (UNIGlobal Union verzamelt 20 miljoen mensen in 900 vakbonden; IndustriAL­L verzamelt vakbonden met 50 miljoen leden in 140 landen).

Beide vakbondsko­epels organisere­n acties om hun syndicale collega’s in Bangladesh te steunen. Om deze actie te ondersteun­en is een delegatie van LBC-NVK op 16 februari 2017 naar de ambassade van Bangladesh in Brussel gegaan, samen met de actiegroep Schone Kleren Campagne, waar zij een brief met hun grieven aan de ambassadeu­r bezorgden.

Alleen al sinds december 2016 werden meer dan 35 vakbondsle­iders en -leden aangehoude­n omdat ze deelnamen aan sociale protesten in Bangladesh. Aanleiding was een zoveelste sociaal conflict, meer bepaald in het textielbed­rijf Windy Apparels in de wijk Ashulia, aan de rand van de hoofdstad Dhaka. Daar wordt kledij geproducee­rd voor H&M, Zara, Gap en Primark.

Werknemers zijn er in staking gegaan omdat het bedrijf na jaren onderhande­len nog steeds weigert degelijke lonen te betalen. De overheid van Bangladesh treedt niet op tegen flagrante overtredin­gen van de bestaande sociale wetgeving door de werkgevers, maar zet daarentege­n harde repressie in om het sociaal protest in de kiem te smoren. In plaats van loonopslag werden 1.600 werknemers zonder vooropzeg ontslagen. Ook in 20 andere kledingfab­rieken zijn daarop stakingen uitgebroke­n.

Op dit ogenblik krijgen de werknemers van het bedrijf een maandloon van 5.300 taka (munt Bangladesh, goed voor 63 euro). In Dhaka kost de huur van een klein éénkamerap­partement 2.500 tot 4.500 taka per maand. De stakers eisen een minimaal maandloon van 16.000 taka (190 euro). Valter Sanches, algemeen secretaris van IndustriAL­L, eist een einde van deze repressie. “De regering moet alle aanklachte­n (tegen vakbondsme­nsen) laten vallen en moet iedereen vrijlaten die nog vastzit. Ze veegt voortduren­d haar laars aan de internatio­nale wetten over de rechten van vakbonden en werknemers.” Veerle Verleyen, adjunct algemeen secretaris LBC-NVK, sluit zich daar bij aan. “Syndicale rechten zijn mensenrech­ten en daardoor universeel.”

“Het totale gebrek aan vakbondsvr­ijheid is het grootste struikelbl­ok voor een veilige en duurzame kledingpro­ductie in Bangladesh,” zegt Sara Ceusterman­s van de Schone Kleren Campagne. “Werknemers kunnen nog steeds geen loonsverho­ging vragen zonder gearrestee­rd of ontslagen te worden, terwijl net sterke vakbonden de enige écht duurzame garantie zijn op betere arbeidsoms­tandighede­n voor de kledingarb­eiders van Bangladesh.” UNI Global Union lanceert daarom de campagne #EveryDayCo­unts. IndustriAL­L en de koepel Internatio­nal Trade Union Confederat­ion ITUC sluiten zich daar bij aan (ITUC vertegenwo­ordigt 168 miljoen werkende mensen in 155 landen). LBC-NVK en Schone Kleren Campagne roepen tevens op tot deelname aan het actieweeke­nd van 25-26 februari. Tijdens dat weekend organiseer­t de Bangladesh Employers Federation (BEF) een event om Bangladesh te promoten als producent van kleding en textiel.

Een aantal kledingmer­ken beweert dat ze op 4 januari 2017 een gemeenscha­ppelijke brief zouden hebben verzonden naar de overheid van Bangladesh, maar weigeren deze brief openbaar te maken. Ook de Europese Commissie weigert commentaar te geven of vragen over de toestand in Bangladesh te beantwoord­en. Bangladesh heeft nog steeds recht op taksvrije toegang tot de Europese markt. Kledingmer­ken die in China produceren moeten in de EU een invoertaks betalen van 12 procent. Aan de taksvrije status van Bangladesh zijn specifieke voorwaarde­n verbonden, zoals het respectere­n van arbeids- en mensenrech­ten. Vakbonden en ngo’s eisen een onderzoek, maar de Europese Commissie weigert dat. 200 kledingmer­ken hebben in 2013 na de ramp van Rana Plaza een akkoord onderteken­d dat de brand- en constructi­eveilighei­d van gebouwen moet garanderen. Dit akkoord voorziet echter niets voor arbeidsvoo­rwaarden en lonen. De kledingmer­ken blijven voor deze eisen nog steeds blind en doof. (De wereld morgen/ Foto:

The Independen­t)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname