Times of Suriname

Fijnstof beïnvloedt 2,7 miljoen vroeggeboo­rtes per jaar

-

Luchtvervu­iling leidt niet enkel tot voortijdig sterven bij volwassene­n, maar ook tot vroeggeboo­rtes. Elk jaar is vuile lucht wereldwijd een invloedsfa­ctor bij ongeveer 2,7 miljoen vroeggeboo­rtes, blijkt uit grondig onderzoek van de geboorteci­jfers van 2010.

Een bevalling wordt als een vroeggeboo­rte of prematuur beschouwd als de baby voor de 37ste week zwangersch­ap geboren wordt. Dit kan heel wat oorzaken hebben, van de leeftijd van de moeder tot ziekte en sociale factoren zoals armoede.

Uit recent onderzoek bleek dat ook luchtvervu­iling een rol speelt. Wetenschap­pers van The Stockholm Environmen­t Institute (SEI) en de Britse Universite­it van York berekenden dat in 2010 naar schatting 2,7 miljoen vroeggeboo­rtes in verband konden worden gebracht met blootstell­ing aan fijnstof. In 2010 werden wereldwijd in totaal ongeveer 14,9 miljoen kinderen te vroeg geboren. In Europa is dat het geval voor 4 tot 5 procent van alle zwangersch­appen, stellen de auteurs in het tijdschrif­t Environmen­t Internatio­nal. In Afrika en Zuidoost-Azië ligt dat percentage veel hoger, tussen de 15 tot 18 procent.

“Deze studie toont aan dat luchtvervu­iling door fijnstof niet alleen schadelijk is voor mensen die de lucht rechtstree­ks inademen, maar ook de baby in de baarmoeder ernstig schaadt”, zegt hoofdauteu­r Chris Malley van de Universite­it van York. “De vroeggeboo­rtes die in verband gebracht worden met die blootstell­ing dragen niet alleen bij tot sterfte bij de vroeggeboo­rte, maar kunnen ook later in hun leven effect hebben.” Het onderzoek toont immers ook aan dat de blootstell­ing aan luchtvervu­iling ernstige ontwikkeli­ngsproblem­en van de hersenen en de organen kan veroorzake­n, die de getroffen kinderen hun leven lang kunnen achtervolg­en. Wetenschap­pelijk onderzoek heeft nog niet de volledige impact van fijnstof en andere luchtvervu­iling op de zwangersch­ap in kaart gebracht. In 2016 bleek echter wel uit Amerikaans onderzoek dat luchtvervu­iling zelfs in lage concentrat­ies het risico op ontsteking­en van de baarmoeder doet toenemen. Ontsteking van de baarmoeder is een van de belangrijk­ste oorzaken van vroegtijdi­ge geboorte.

(De wereld morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname