Times of Suriname

“Regering moet inkomen met acute hulp Claudia A”

-

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren een lans gebroken voor stichting Claudia A die in geldnood verkeert. Subsidiege­lden zijn uitgebleve­n en zoals de zaken er nu voorstaan, zal daar niet gauw veranderin­g in komen. De regering eist eerst dat deze stichting, maar ook andere opvanginst­ellingen hun administra­tie afstemmen op de wet.

Er zijn nieuwe richtlijne­n bepaald met betrekking tot de financiële huishoudin­g van organisati­es die subsidie krijgen van de overheid. Volgens vicepresid­ent Ashwin Adhin heeft Claudia A zich nog niet aan deze richtlijne­n gecommitte­erd, vandaar dat het Ministerie van Sociale Zaken nog niet over de brug is gekomen. Andre Misiekaba (NDP), leider van de regeringsf­ractie, sneed deze kwestie als eerst aan en benadrukte daarbij ook de wettelijke verplichti­ngen waaraan opvanginst­ellingen zich dienen te houden. Hij vraagt echter aandacht voor de nijpende situatie in het kindertehu­is waar ruim vijftig hiv-geïnfectee­rde kinderen verblijven.

Intussen is er door delen van de samenlevin­g ingesprong­en om de acute dreiging van voedseltek­orten voorlopig op te vangen. Sinds maandag worden er voedselpak­ketten, verbruiksa­rtikelen en financiële bijdragen gedoneerd door individuel­e burgers die gehoor hebben gegeven aan een ontketende actie via de sociale media. Gregory Rusland (NPS) heeft een beroep op de regering gedaan om de nodige deskundigh­eid beschikbaa­r te stellen indien Claudia A en andere instelling­en niet onvoldoend­e kennis in huis hebben om de administra­tie af te stemmen op de aangegeven richtlijne­n in de wet. Ook Huize Albertine kampt met een schrijdend tekort aan middelen vanwege het uitblijven van subsidiege­lden.

Volgens Silvana Afonsoewa (NDP) zijn er zelfs onvoldoend­e middelen om het verplegend personeel uit te betalen. Bij Claudia A zit ook de directie met de handen in het haar om eind van deze maand over de brug te komen met salarissen voor het personeel.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname