Times of Suriname

Kansen Macron stijgen na pact met Bayrou

-

FRANKRIJK - De Franse presidents­kandidaat Emmanuel Macron vormt een alliantie met de centrumpol­iticus François Bayrou. Daarmee nemen zijn kansen op het presidents­chap toe. De afgelopen weken zakte Macron iets weg in de peilingen, terwijl de rechtse kandidaat François Fillon zich juist enigszins herstelde van het schandaal rond de spookbaan van zijn echtgenote Penelope.

Marrine Le Pen staat op 26 tot 28 procent in de peilingen en zal vrijwel zeker de tweede ronde bereiken. Haar tegenstand­er zal waarschijn­lijk Macron of Fillon zijn. Dinsdag gaf een poll Fillon weer een voorsprong op Macron. In de meeste peilingen van de afgelopen weken blijft Macron zijn rechtse tegenstand­er voor, op voorwaarde dat François Bayrou zou afzien van een kandidatuu­r. In dat geval zou een flink deel van de aanhang van Bayrou, goed voor 5 tot 6 procent, naar Macron gaan. Bayrou liet maandenlan­g onzekerhei­d bestaan over zijn kandidatuu­r, maar gaf woensdagmi­ddag uitsluitse­l. Hij zag af van een eigen kandidatuu­r en bood Macron een alliantie. Macron liet vrijwel meteen weten het aanbod te accepteren. Als voorwaarde stelde Bayrou onder meer de invoering van een evenredig kiesstelse­l en een wet ter verbeterin­g van de politieke moraal. Met de alliantie verbreedt Macron zijn basis. Niettemin houdt zij ook een risico in. Macron schoot omhoog omdat hij jong, nieuw en anders was. Nu gaat hij in zee met een 65-jarige politieke veteraan, exponent van een generatie waar de Fransen genoeg van hebben.

Bayrou heeft in zijn politiek leven lang gevochten voor een sterk centrum in de Franse politiek. Bij de presidents­verkiezing­en van 2007 haalde hij 18 procent, achter Ségolène Royal en Nicolas Sarkozy. Zoals veel centrumpol­itici krijgt hij vaak het verwijt een draaitol te zijn. Vorig jaar steunde hij de Republikei­n Alain Juppé en hij noemde Macron nog de kandidaat van de krachten van het geld.

In de roman Onderworpe­n van Michel Houellebec­q wordt hij genadeloos geportrett­eerd als de premier onder een moslim-president, een opportunis­tische politicus die alles doet om zijn ambities te bevredigen. Houllebecq beschreef Bayrou onder meer als een politiek dier zonder consistent­ie, slechts goed in het aannemen van een voordelige houding in de media.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname