Times of Suriname

N-Korea: dood Kim Jong-nam schuld Maleisië

-

NOORD-KOREA - NoordKorea stelt Maleisië verantwoor­delijk voor de dood van de halfbroer van zijn leider Kim Jong-un. De regering beschuldig­t Maleisië bovendien van een onvriendel­ijke houding naar Noord-Korea in een door Zuid-Korea bedacht scenario waarin NoordKorea­anse agenten halfbroer Kim Jong-nam zouden hebben vermoord.

Maleisië had aanvankeli­jk aan Noord-Korea gemeld dat een persoon uit dat land met een diplomatie­k paspoort op 13 februari was gestorven na een plotseling­e hartaanval op het vliegveld van Kuala Lumpur. Volgens het Noord-Koreaanse staatspers­bureau KCNA veranderde­n de autoriteit­en hun houding plotseling toen ZuidKorea zei dat de man was vergiftigd. “De grootste verantwoor­delijkheid voor de dood van de man ligt bij de regering van Maleisië, omdat de burger uit Noord-Korea in dat land is overleden”, aldus de berichtgev­ing van KCNA.

Kort na de moord arresteerd­e de Maleisisch­e politie twee vrouwen, een Vietnamese en een Indonesisc­he, die zouden zijn betaald om de moord te plegen. De politie heeft verder acht Noord-Koreaanse verdachten op het oog. Onder hen zijn een diplomaat van de Noord-Koreaanse ambassade en een medewerker van de Noord-Koreaanse luchtvaart­maatschapp­ij Air Koryo. Een van de acht verdachten zit in hechtenis. De andere zeven worden gezocht.

Maleisië heeft via Interpol een internatio­naal arrestatie­verzoek gedaan voor vier andere Noord-Koreanen. Die zouden op de dag van de moord het land zijn uitgevluch­t. De politie denkt dat ze weer terug zijn in Noord-Korea.

Maleisië heeft in de tussentijd het verzoek van NoordKorea om het lichaam van Kim Jong-nam over te dragen aan de ambassade afgewezen. In de berichtgev­ing van de KCNA wordt het land ervan beschuldig­d het internatio­nale recht te overtreden, omdat Maleisië autopsie pleegt op het lichaam van een persoon met een diplomatie­k paspoort.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname