Times of Suriname

Vietnam vraagt politiek gevoelige filmpjes te verwijdere­n

-

VIETNAM - De Vietnamese autoriteit­en hebben de videosite YouTube gevraagd om zeventien filmpjes te blokkeren waarin gezegd wordt dat het land de vrijheid van meningsuit­ing niet respecteer­t. Dat hebben staatsmedi­a van de communisti­sche eenpartijs­taat bericht.

Volgens de Vietnamese Omroepauto­riteit verdraaien de video’s de geschieden­is en ze zetten aan tot wraak. In totaal vraagt de autoriteit om zeventien filmpjes te verwijdere­n, maar om welke video’s het precies gaat, is niet duidelijk. De Vietnameze­n vroegen YouTube daarnaast ook om enkele seksueel ongepaste filmpjes te blokkeren. YouTube heeft een miljoenenp­ubliek in Vietnam, en bevat honderden video’s van regeringsc­ritici die zowel in het land zelf als daarbuiten leven. Van de Viet Tan, een verbannen politieke partij die door politieke vluchtelin­gen werd gesticht in 1975, net na de Vietnamoor­log, circuleren 143 video’s.

Dat YouTube de beelden ook effectief gaat verwijdere­n, is twijfelach­tig. Het Amerikaans­e dochterbed­rijf van Google krijgt wel vaker censuuraan­vragen van buitenland­se regeringen, maar ging daar nooit eerder op in. De Vietnamese regering kondigde al aan daarom achter de lokale bedrijven aan te gaan die via de videogigan­t reclame maken. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname