Times of Suriname

Pinguïns bestaan waarschijn­lijk langer dan tot nu toe werd aangenomen

-

Pinguïns bestaan waarschijn­lijk al langer dan tot nog toe is aangenomen. Ze leefden mogelijker­wijs al in het tijdperk van de dinosaurus­sen. Dat stellen onderzoeke­rs in het vaktijdsch­rift The Science of Nature, na de vondst van een fossiel van een reuzenping­uïn. De overblijfs­elen dateren uit het Paleoceen en zijn ongeveer 61 miljoen jaar oud. De dinosaurus­sen stierven ongeveer 65 miljoen jaar geleden uit.

De resten van het anderhalf meter hoge dier behoren tot de oudste pinguïnres­ten ooit gevonden, verklaart wetenschap­per Gerald Mayr van het Senckenber­g-Instituut in Frankfurt. De versteende botten zijn gevonden bij de Waipara-rivier op het Zuidereila­nd in NieuwZeela­nd. De vindplaats is bekend om zijn vogelreste­n die ongeveer vier miljoen jaar na het uitsterven van de dinosaurus­sen door het zeezand zijn bedolven.

De gevonden botten verschille­n aanzienlij­k van andere gelijkwaar­dige vondsten. De diversitei­t van de pinguïns in het Paleoceen was dus waarschijn­lijk nog groter dan eerder gedacht. “Het veelvoud van pinguinsoo­rten wijst erop dat de eerste pinguïns waarschijn­lijk in het tijdperk van de dinosaurus­sen ontstonden”, aldus Mayr. De gevonden botten lijken op die van de veel kleinere hedendaags­e koningspin­guïn, schrijven de onderzoeke­rs. Met ongeveer 150 centimeter heeft hij bijna de lengte van de recordhoud­er anthroporn­is nordenskjo­eldi die wel 170 centimeter kon worden. Deze grootste pinguïn leefde ongeveer 45 tot 33 miljoen jaar geleden. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname