Times of Suriname

Tachtig procent van alle bosolifant­en gedood in Gabon

-

Stropers hebben tussen 2004 en 2014 tachtig procent van alle bosolifant­en in Gabon gedood, zo blijkt uit een nieuwe studie. In tien jaar zijn er bij de illegale jacht ongeveer 25.000 van de dieren omgekomen in het Minkebe National Park, één van de weinige plekken in Afrika waar nog bosolifant­en leven. Het gebied werd beschouwd als ondoordrin­gbaar voor mensen, maar stropers die het gemunt hebben op ivoor blijken de olifanten gemakkelij­k te kunnen vinden. Dat melden Amerikaans­e onderzoeke­rs in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Current Biology.

De onderzoeke­rs kwamen tot hun bevindinge­n door hopen olifantenp­oep te tellen op 43 paden in het natuurpark. Het aantal uitwerpsel­en nam tussen 2004 en 2014 sterk af. Met een computermo­del berekenden de onderzoeke­rs aan de hand van de poep dat de populatie olifanten in deze periode slonk van 35.000 tot 7.000. Die cijfers verbaasden hoofdonder­zoeker John Poulsen van Duke University. “We wisten dat we een afname zouden zien, maar we hadden niet gerekend op zo’n drastische afname”, verklaart hij op nieuwssite Science Now.

Bosolifant­en komen alleen nog voor in Centraal Afrika. Naar schatting zijn er op dit moment nog hooguit tienduizen­d in leven. Het Minkebe National Park is één van de grootste overgeblev­en leefgebied­en van de olifantens­oort. Wetenschap­pers dachten dat de dichte begroeiing in het gebied de olifanten veel beschermin­g bood, maar dat blijkt tegen te vallen. Het wildpark is beschermd natuurgebi­ed, maar parkwachte­rs kunnnen weinig uitrichten tegen stropers, omdat het gebied zo onoverzich­telijk is. De meeste karkassen van door stropers geslachte olifanten worden nooit gevonden. Tussen 2012 en 2015 vonden de parkwachte­rs slechts 161 karkassen, terwijl er in deze periode waarschijn­lijk vele duizenden olifanten zijn gedood.

(NU.nl/ Foto: The

Independen­t)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname