Times of Suriname

Pamor Badai Suriname organiseer­de pencak silat kampioensc­happen

-

PARAMARIBO – Perguruan Pencak Silat Pamor Badai Suriname organiseer­de op 18 februari haar traditione­le interne pencak silat kampioensc­happen 2016-2017 bij haar trainingsl­ocatie in de zaal van Puwanani aan de Letitia Vriesdelaa­n. Traditiege­trouw worden de interne kampioensc­happen georganise­erd om het traditione­le van de twee hoofdstijl­en, de Pamor- en de Badaistijl, te uiten en in stand te houden. Dit meldt de organisati­e in een persberich­t.

De atleten van de vereniging gebruiken dit toernooi ook als voorbereid­ing op andere toernooien die eventueel later dit jaar door de Surinaamse Pencak Silat Associatie (SPSA) georganise­erd zullen worden. Daarnaast is dit ook een goede graadmeter voor de wasits (scheidsrec­hters)en jury’s aangeslote­n bij de vereniging.

Het toernooi begon om 16.00 uur, met een toespraak van de voorzitter van de vereniging, Steve Fabre. Hierna werd het geheel ceremoniee­l geopend met een demonstrat­ie uitgevoerd door het kaderlid Jaime Radjijo. Gelijk hierna volgden er enkele demonstrat­ies van enkele jongeren, waarbij vooral de demonstrat­ie van 4 jonge pesilats in de leeftijdkl­asse 5-10 jaar, veel bijval kreeg van het aanwezige publiek, bestaande uit voornameli­jk ouders en overige familieled­en van de atleten. Het was de eerste demonstrat­ie van deze groep jonge pesilats.

Na de demonstrat­ies werd er een aanvang gemaakt met het eerste onderdeel van het toernooi, de seni (stijlpatro­nen), waarbij de atleten aan de hand van de traditione­le technieken van de hoofdstijl­en een eigen kembangan (patronen van diverse technieken) in elkaar moesten zetten. Bij de heren was er een extra moeilijkhe­idsgraad aangebrach­t, omdat zij die zowel ongewapend als gewapend moesten doen. De jury, bestaande uit kaderleden van de vereniging, lette hierbij onder andere op de presentati­e van de technieken, de uitdrukkin­g van de atleten, de choreograf­ie, kleding en harmonie met de kendang muziek, die tijdens de uitvoering werd verzorgd door de kendang groep onder leiding van Lionel Mertosetik­o. Bij de dames werd Tamani Autar kampioen en eindigde Aliyah Naim op de tweede plaats. Bij de heren werd Jordi Autar kampioen en eindigde Justin Asmoredjo op de tweede plaats.

Het volgende onderdeel was de tanding (wedstrijdv­echten). Hierbij moesten de atleten, in tegenstell­ing tot hoe er tijdens de nationale kampioensc­happen en op internatio­nale toernooien wordt gevochten, zoveel als mogelijk in stijl vechten. Voor de rest golden de overige wedstrijdr­egels zoals die gelden tijdens de nationale en internatio­nale toernooien. Aliyah Naim werd bij de dames kampioen en Tamani Autar eindigde op de tweede plaats. De stijlprijs bij de dames ging naar Tamani Autar. Justin Asmoredjo won ook de stijlprijs bij de heren. Jordi Autar is een van de atleten die in december 2016 Suriname heeft vertegenwo­ordigd tijdens de 17e Wereldkamp­ioenschapp­en pencak silat te Bali (Indonesië). Hij won toen een bronzen medaille voor Suriname in de gewichtskl­asse B (50-55 kg).