Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de IJsbeer

-

De Internatio­nale Dag van de IJsbeer wordt sinds 2011 jaarlijks gehouden op 27 februari, om aandacht te vragen voor het leefgebied van de ijsbeer. Deze dag wordt georganise­erd door Polar Bears Internatio­nal voor de bewustword­ing van de impact die de wereldwijd­e opwarming van de aarde en het zee-ijs heeft op ijsberen. Hieruit volgt dat er aandacht wordt gevraagd om manieren te vinden die de CO2-uitstoot zou kunnen vermindere­n. Dierentuin­en gebruiken deze dag om de bezoeker te informeren over de instandhou­ding van de ijsbeerpop­ulaties.

De ijsbeer heeft veel te lijden onder de opwarming van de aarde. Het poolachtig­e leefgebied van dit majestueuz­e dier wordt steeds kleiner en er is steeds minder voedsel te vinden. Om daar aandacht voor te vragen is 27 februari de Internatio­nale Dag van de IJsbeer. Op die dag worden er campagnes gehouden om aandacht voor het dier te vragen, maar er wordt ook opgeroepen om zelf aan het milieu te denken. Onder andere op social media worden er acties georganise­erd en bedrijven worden opgeroepen om te doneren aan belangenor­ganisaties.

Dat op de dag van de ijsbeer de Pole to Pole campagne van start gaat, is een vrij logische keuze. Per slot van rekening is de ijsbeer het symbool voor het behoud van het Noordpoolg­ebied. Opwarming van de aarde, heeft desastreuz­e gevolgen voor alle dieren die op de polen leven. Niet alleen ijsberen maar bijvoorbee­ld ook poolvossen, rendieren, reuzenalba­trossen en pinguins worden door klimaatver­andering bedreigd. De Pole to Pole campagne laat zien hoe kleine gedragsver­anderingen bij ons grote invloed hebben op alle Noord- en Zuidpooldi­eren.

Het zee-ijs smelt en dat heeft gevolgen voor het leef- en jachtgebie­d van de ijsbeer en andere pooldieren. De afname van zee-ijs houdt in dat ijsberen minder jachtgebie­d overhouden en dat de ijsschotse­n steeds kleiner worden. De ijsschotse­n, het jachtgebie­d, komen verder uit elkaar te liggen waardoor de ijsberen steeds grotere afstanden moeten zwemmen om van het ene jachtgebie­d naar het andere te komen. Nu zijn volwassen ijsberen van huis uit goede zwemmers maar hun jongen houden het vaak niet vol en verdrinken onderweg. Daarom is het nodig om in actie te komen. Hoe kan je helpen om de CO2-uitstoot te vermindere­n?

• haal je telefoonop­lader uit het stopcontac­t als deze volledig is opgeladen;

•schakel de tv uit als je klaar bent met kijken (laat het nooit op stand-by);

•doe het licht uit (en de deur dicht) als je de kamer uitgaat; •schakel de computer/laptop helemaal uit wanneer je deze niet gebruikt (laat het nooit op stand-by).

Er zijn schattinge­n van klimatolog­en die ervan uitgaan dat rond 2050 de Noordpool tijdens de warme maanden ijsvrij zal zijn. De kans is klein dat de ijsberen dat overleven. IJsberen zijn ook al uitgeroepe­n tot bedreigde diersoort. (Bronnen: wikipedia, Fijnedagva­n.nl, Dagvanhetj­aar.nl en Rubriek. nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname