Times of Suriname

Wordt 2017 het jaar van bestuurlij­ke transparan­tie en rekenschap?

-

President Desi Bouterse heeft eind september 2016 tijdens de jaarrede over het beleid in het dienstjaar 2017 wederom de aanname van de Wet Openbaarhe­id van Bestuur (WOB) genoemd. Dit als voorbeeld van te ontwikkele­n nieuwe wetgeving, of aan te passen oude wetgeving voor begeleidin­g en ondersteun­ing van de ontwikkeli­ngen in 2017. Als dit voornemen wordt gerealisee­rd, dan gaat een lang gekoesterd­e wens van Projekta in vervulling.

Het ontbreken van een Wet Openbaarhe­id van Bestuur is in diverse edities van de State of Our Democracy nieuwsbrie­f aan de orde geweest. In de editie van 2014 presenteer­de Fayaz Sharman een update van zijn onderzoek van 2012 over de staat van openheid van overheidsi­nformatie in Suriname. Zijn belangrijk­ste conclusie was dat er tussen 2012 en 2014 helaas bitter weinig was veranderd aan de slechte toegang tot overheidsi­nformatie. Het feit dat er een wetsontwer­p is voor openbaarhe­id van bestuur, en een commissiev­ergadering is geweest over de Anti-corruptiew­et, noemde hij een belangrijk­e stap in de goede richting. “Nu nog de behandelin­g en de aanname”, was zijn slotopmerk­ing. Ook in de State of Our Democracy nieuwsbrie­f van 2015 is het ontbreken van de WOB opnieuw aan de orde geweest. In deze editie is naast een opsomming van de basisprinc­ipes voor een Wet Openbaarhe­id van Bestuur ook een lijstje opgenomen van zaken die burgers graag nader onderzocht zouden willen zien, en/of diensten en instelling­en die volgens hun doorgelich­t zouden moeten worden.

Goed bestuur kan simpelweg gedefiniee­rd worden als het proces van besturen: van besluiten nemen, uitvoering en verantwoor­ding afleggen. Transparan­tie en rekenschap zijn wederzijds van elkaar afhankelij­k en versterken elkaar. Tezamen stellen ze burgers in staat om een stem te hebben in besluitvor­ming en om besluitnem­ers ter verantwoor­ding te roepen. Transparan­tie heeft te maken met het hoe en waarom van besluiten. Publieke ambtsdrage­rs en anderen moeten voorspelba­re, en begrijpeli­jke besluiten nemen. De informatie naar de burgers toe moet relevant, toegankeli­jk, op tijd en accuraat zijn. Bij rekenschap gaat het om de verantwoor­ding: het waarom van besluiten, wat zijn de gevolgen, en hoe is een besluit genomen. Als er sprake is van rekenschap, nemen publieke ambtsdrage­rs (en bedrijven) verantwoor­delijkheid voor hun daden. Schadeloos­stellingen/ sancties zijn het gevolg wanneer rechten en verplichti­ngen niet worden nagekomen. In 2016 is steeds duidelijke­r geworden dat ons land in een financiële crisis verkeert. Echter ontbreekt het aan betrouwbar­e informatie over hoe groot deze crisis werkelijk is. Burgers zijn onvoldoend­e geinformee­rd over de reikwijdte van de financiële crisis door een gebrek aan transparan­tie en rekenschap. In tijden van crisis, waarbij de overheid het vertrouwen en de medewerkin­g van burgers nodig heeft om de economie te stabiliser­en, zijn transparan­tie en rekenschap van eminent belang. Als burgers onvoldoend­e informatie hebben over de reikwijdte van de crisis zullen ze van het slechtste uitgaan en beslissing­en nemen die een mogelijke grotere druk leggen op de verzwakte economie. Onderzoek over de hele wereld heeft aangetoond dat het recht op informatie het beste te verankeren is in een wet. Een wet, zoals de voorgestel­de Wet Openbaarhe­id van Bestuur (WOB), zorgt ervoor dat de burgerij inzage heeft in het overheidsh­andelen en daardoor effectief en efficiënt kan deelnemen aan overheidsb­esluitvorm­ing, en de overheid ter verantwoor­ding kan roepen (waakhond-functie).

Van de 20 landen in het Caraibisch Gebied hebben acht een WOB: (Belize, Trinidad & Tobago, Jamaica, St. Vincent, Antigua, Cayman Islands, Bermuda en Guyana). Vijf landen hebben een conceptwet (Bahamas, Barbados, Grenada, St. Kitts en St. Lucia). In maar zes landen ontbreekt nog elk openbaar spoor van wetgeving: Montserrat, Dominica, Haïti, Turks and Caicos, Anguilla, British Virgin Islands, en Suriname.

Stichting Projekta

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname