Times of Suriname

Militaire dienstplic­ht geldt nu ook voor vrouwen

-

AMSTERDAM - De militaire dienstplic­ht geldt vanaf volgend jaar ook voor vrouwen. Dat is vooral een symbolisch­e maatregel om mannen en vrouwen gelijk te behandelen. Omdat de dienstplic­ht sinds 1997 is opgeschort, verandert er in de praktijk niets.

Iedere dag rond lunchtijd het belangrijk­ste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrie­f.

De ministerra­ad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorst­el dat dit moet regelen. Als het voorstel door de Kamer wordt aangenomen, krijgen niet langer alleen jongens op hun 17de een brief met de mededeling dat ze dienstplic­htig zijn, maar ook meisjes.

Tot nu toe sloot Defensie vrouwen uit van de dienstplic­ht vanwege hun ‘afstand tot de arbeidsmar­kt’. Minister Hennis (VVD) zei hier in 2016 al over dat gelijke behandelin­g van beide seksen nu zwaarder weegt. Bovendien zijn vrouwen inmiddels vrijwel even hoog opgeleid als mannen. Ze besloot de wet te veranderen op verzoek van PvdA en D66. ‘In vergelijki­ng met twintig jaar geleden zijn vrouwen overwegend even hoog opgeleid als mannen’, schreef Hennis begin vorig jaar aan de Tweede Kamer. ‘Defensie heeft, gelet op de ontwikkeli­ng in oorlogsvoe­ring, juist hoogopgele­ide specialist­en uit gevarieerd­e beroepsgro­epen nodig’. Vrouwen zijn al meer dan zeventig jaar actief in de krijgsmach­t. Er waren begin vorig jaar 3.689 vrouwen militair tegenover 38.004 mannen. Sinds eind jaren zeventig kunnen ze ook officier worden. Toen werd de Koninklijk­e Militaire Academie (KMA) opengestel­d voor vrouwen. Hennis werd de eerste vrouw die het ministerie ging leiden. Hennis spreekt vandaag in een dubbelinte­rview in de Volkskrant met haar Duitse collega Von der Leyen over de toekomst van de krijgsmach­t.

‘Er dreigt reëel gevaar’, aldus Hennis. ‘Ook omdat technologi­sche ontwikkeli­ngen in de oorlogvoer­ing razendsnel gaan. Die techniek verspreidt zich niet alleen bij goedwillen­de staten, maar ook onder terroristi­sche organisati­es en staten die kwaad in de zin hebben. Ons technologi­sch overwicht is dus niet vanzelfspr­ekend meer, zéker niet dat van de Europese strijdkrac­hten.’ (De Volkskrant.nl/ Foto:volkskrant.nl)

 ??  ??
 ??  ?? Tijdens de meidenvaar­dag bij de Koninlijke Marine wordt een kanon afgeschote­n.
Tijdens de meidenvaar­dag bij de Koninlijke Marine wordt een kanon afgeschote­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname