Times of Suriname

Rechter besluit: verslagen over MH17 moeten openbaar worden

-

AMSTERDAM - Het Ministerie van Veiligheid en Justitie moet de verslagen openbaar maken van vergaderin­gen die ministers hadden over de vliegramp met toestel MH17. Dat heeft de Utrechtse bestuursre­chter vrijdag bepaald. De rechter zegt dat het ministerie onvoldoend­e heeft aangetoond waarom de documenten geheim moeten blijven.

In het najaar van 2014 begonnen de Volkskrant, RTL en de NOS onafhankel­ijk van elkaar Wob-procedures (Wet openbaarhe­id van bestuur) om het kabinetsbe­leid in de nasleep van de vliegtuigr­amp te reconstrue­ren. In februari en april 2015 gaf het Ministerie van Veiligheid en Justitie een deel van de verslagen van ministerië­le en ambtelijke commissies vrij. Grote delen van de teksten waren onleesbaar gemaakt. Volgens het ministerie kon niet alle informatie worden vrijgegeve­n, omdat het contact met ‘andere landen en internatio­nale organisati­es daardoor stroever zou verlopen’. Daarnaast vreest het ministerie onder meer dat de ‘vrije uitwisseli­ng van argumenten wordt belemmerd’ als stukken worden vrijgegeve­n.

De rechter oordeelt nu dat het ministerie binnen zes weken alle verslagen van de zogenoemde Ministerië­le Commissie Crisisbehe­ersing (MCCb) over MH17 openbaar moet maken. In die commissie werden belangrijk­e besluiten genomen over hoe Nederland met de ramp en de nasleep daarvan zou omgaan.

Plaatsverv­angend hoofdredac­teur van de Volkskrant Pieter Klok, is tevreden over de uitspraak. ‘Het werd de laatste tijd steeds meer de gewoonte om bij Wobverzoek­en vrijwel alles weg te lakken. Het is goed dat de rechter daar grenzen aan stelt, zodat de overheid gedwongen is meer openheid te geven.’

 ??  ?? Een Russische separatist bij een wrakstuk van MH 17 in 2014.
Een Russische separatist bij een wrakstuk van MH 17 in 2014.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname